Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę zimą na zupę z botwinki? Przygotuj ją z przygotowanych wcześniej przetworów. Zobacz nasz prosty przepis.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 564
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3656
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2802
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 225
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 286
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 564
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3656
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2802
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 225
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 286
Składniki
Zacznij od przygotowania botwinki. Umyj ją pod bieżącą wodą. Odkrój małe buraczki, dokładnie zetrzyj skórkę. Możesz też ją zeskrobać. Zetrzyj buraczki na tarce o grubych oczkach. Możesz też drobno posiekać.
Liście wraz z łodygami drobno pokrój. Świeży koperek posiekaj i rozdziel na poszczególne słoiki. To samo zrób z czosnkiem. Obierz go ze skorupki, a następnie każdy ząbek przetnij na pół.
Przygotuj wyparzone słoiki. W każdym z nich ułóż po dwie łyżki startych buraków. Na nich umieść resztę, czyli łodygi i liście. Na samej górze ułóż posiekany koperek i czosnek.
Teraz przygotuj zalewę. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj ją. Wsyp cukier i sól. Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, aby całość się rozpuściła. Pod koniec dodaj ocet.
Przygotowaną zalewą zalej botwinkę w słoikach. Zakręć mocno. Garnek z szerokim dnem wyłóż ściereczką i wypełnij do połowy wodą. Zagotuj ją. Poukładaj słoiki jeden obok drugiego. Pasteryzuj około 20 minut, a na końcu wyłóż je na blat do góry dnem. Jeśli będziesz używać zimnej zalewy, pamiętaj aby zacząć pasteryzować słoiki w chłodnej wodzie i doprowadzić całość do wrzenia.