Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę zimą na zupę z botwinki? Przygotuj ją z przygotowanych wcześniej przetworów. Zobacz nasz prosty przepis.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33289
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 116
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1625
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 155
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33289
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 116
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1625
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 155
Składniki
Zacznij od przygotowania botwinki. Umyj ją pod bieżącą wodą. Odkrój małe buraczki, dokładnie zetrzyj skórkę. Możesz też ją zeskrobać. Zetrzyj buraczki na tarce o grubych oczkach. Możesz też drobno posiekać.
Liście wraz z łodygami drobno pokrój. Świeży koperek posiekaj i rozdziel na poszczególne słoiki. To samo zrób z czosnkiem. Obierz go ze skorupki, a następnie każdy ząbek przetnij na pół.
Przygotuj wyparzone słoiki. W każdym z nich ułóż po dwie łyżki startych buraków. Na nich umieść resztę, czyli łodygi i liście. Na samej górze ułóż posiekany koperek i czosnek.
Teraz przygotuj zalewę. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj ją. Wsyp cukier i sól. Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, aby całość się rozpuściła. Pod koniec dodaj ocet.
Przygotowaną zalewą zalej botwinkę w słoikach. Zakręć mocno. Garnek z szerokim dnem wyłóż ściereczką i wypełnij do połowy wodą. Zagotuj ją. Poukładaj słoiki jeden obok drugiego. Pasteryzuj około 20 minut, a na końcu wyłóż je na blat do góry dnem. Jeśli będziesz używać zimnej zalewy, pamiętaj aby zacząć pasteryzować słoiki w chłodnej wodzie i doprowadzić całość do wrzenia.