Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, elegancki a przede wszystkim pyszny dodatek do dań. Nie trzeba mieć szczególnych umiejętności aby je zrobić.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Składniki
Buraki myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około godzinę).
Ugotowane buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź, jak mamy, korzystamy z malaksera.
Do startych buraków dodajemy cukier, sól i ocet. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia napełniamy słoiczki i pasteryzujemy wg zasady: a) na dnie garnka kładziemy ścierkę, aby odizolować słoiki od dna b) zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików c) gotujemy 10 min słoiki 380g lub 15min 500g
Uwagi: 1. Buraczki można podawać od razu po przyrządzeniu i wystudzeniu. 2. Jeżeli po nocy buraki puszczą dużo wody- nie wylewaj jej- dołóż kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, ziarna pieprzu i pasteryzuj- będziesz mieć zaprawę do barszczu czerwonego. 3. Zbyt mała ilość octu spowoduje, że buraczki będą traciły kolor w słoiku, dlatego nie należy zmieniać proporcji.