Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, elegancki a przede wszystkim pyszny dodatek do dań. Nie trzeba mieć szczególnych umiejętności aby je zrobić.
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 946
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 97
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 111
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14766
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 946
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 97
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 111
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14766
Składniki
Buraki myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około godzinę).
Ugotowane buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź, jak mamy, korzystamy z malaksera.
Do startych buraków dodajemy cukier, sól i ocet. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia napełniamy słoiczki i pasteryzujemy wg zasady: a) na dnie garnka kładziemy ścierkę, aby odizolować słoiki od dna b) zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików c) gotujemy 10 min słoiki 380g lub 15min 500g
Uwagi: 1. Buraczki można podawać od razu po przyrządzeniu i wystudzeniu. 2. Jeżeli po nocy buraki puszczą dużo wody- nie wylewaj jej- dołóż kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, ziarna pieprzu i pasteryzuj- będziesz mieć zaprawę do barszczu czerwonego. 3. Zbyt mała ilość octu spowoduje, że buraczki będą traciły kolor w słoiku, dlatego nie należy zmieniać proporcji.