Do góry

Przetwory Przepis na:

buraczki konserwowe tarte

buraczki konserwowe tarte

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 9570

Prosty, elegancki a przede wszystkim pyszny dodatek do dań. Nie trzeba mieć szczególnych umiejętności aby je zrobić.

Składniki

  • 6kg buraczków ćwikłowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
buraczki konserwowe tarte

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około godzinę).

  2. Ugotowane buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź, jak mamy, korzystamy z malaksera.

  3. Do startych buraków dodajemy cukier, sól i ocet. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc.

  4. Następnego dnia napełniamy słoiczki i pasteryzujemy wg zasady:
    a) na dnie garnka kładziemy ścierkę, aby odizolować słoiki od dna
    b) zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików
    c) gotujemy 10 min słoiki 380g lub 15min 500g

  5. Uwagi:
    1. Buraczki można podawać od razu po przyrządzeniu i wystudzeniu.
    2. Jeżeli po nocy buraki puszczą dużo wody- nie wylewaj jej- dołóż kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, ziarna pieprzu i pasteryzuj- będziesz mieć zaprawę do barszczu czerwonego.
    3. Zbyt mała ilość octu spowoduje, że buraczki będą traciły kolor w słoiku, dlatego nie należy zmieniać proporcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń