Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1742
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 238
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 183
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1742
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 238
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 183
Składniki
W tym roku u rodziców obrodziły buraki, może nie są najpiękniejsze ale za to gigantyczne i własne. Ugotowałam je koło godziny. Przestudzone obrałam i starłam w malakserze na średnio cienkim oczku.
To jest zdjęcie z poprzedniej partii buraczków- jak robiłam ćwikłę. Ale zasada jest podobna- tylko bez chrzanu. Wyszło mi trzy litry startych buraczków. Posypałam je 2-3 łyżkami cukru, około 1,5 łyżką soli i dwoma chlustami octu winnego. Przy occie spirytusowym trzeba go dąć mniej. Wymieszałam i sprawdziłam smak, najlepiej doprawić według własnego gustu. Nałożyłam do wyparzonych słoików do zagięcia. Wstawiłam do garnka na ściereczkę, zalałam woda do zagięcia słoika. Pasteryzowałam od zagotowania około 20 minut.- wieczko ma parzyć przy dotknięciu.
Smacznego :)