Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 689 Ocena: 14240

Dodano:

Odsłon: 3507

Na occie winnym.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraczki na zimę

Przygotowanie

  1. W tym roku u rodziców obrodziły buraki, może nie są najpiękniejsze ale za to gigantyczne i własne.
    Ugotowałam je koło godziny.
    Przestudzone obrałam i starłam w malakserze na średnio cienkim oczku.

  2. To jest zdjęcie z poprzedniej partii buraczków- jak robiłam ćwikłę. Ale zasada jest podobna- tylko bez chrzanu.
    Wyszło mi trzy litry startych buraczków. Posypałam je 2-3 łyżkami cukru, około 1,5 łyżką soli i dwoma chlustami octu winnego. Przy occie spirytusowym trzeba go dąć mniej. Wymieszałam i sprawdziłam smak, najlepiej doprawić według własnego gustu.

    Nałożyłam do wyparzonych słoików do zagięcia. Wstawiłam do garnka na ściereczkę, zalałam woda do zagięcia słoika. Pasteryzowałam od zagotowania około 20 minut.- wieczko ma parzyć przy dotknięciu.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 02 października U nas najwięcej zimową porą idzie buraczków :-) Pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 września No kochana,taki zapas na zimę to ja muszę mieć koniecznie! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 września Powiedz mi, kto by to zimy trzymał ;p
Fakt, trochę się na te dni zostawi, ale nie ma to jak świeżyzna :D

Una teraz barszczyki z dodatkami i ćwikły królują, bo jeszcze zbieramy tą dobroć z działek ;)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń