Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki na zimę - przepis podstawowy

Buraczki na zimę - przepis podstawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 652

Dodano:

Odsłon: 52681

Podstawowy dlatego, że można je po otwarciu doprawić tak jak lubisz - z cebulką, lub chrzanem lub odgrzać na masełku na słodko-kwaśno.

Składniki

  • buraki - u mnie 7 kg
  • ocet 10%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki umyć i ugotować w skórkach prawie do miękkości.

  2. Gdy będą letnie obrać z łupin - można łatwo ściągnąć mając rękawiczki na rękach- obłuszczać skórkę w palcach lub nożykiem. Zetrzeć na tarce lub malakserze na wiórki. Doprawić po swojemu do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem - mają być słono-słodko-kwaśno-ostre :) zrównoważony smak lub jak kto chce. Wymieszać.

  3. Wkładać do wcześniej umytych i przelanych wrzątkiem słoików, wytrzeć gwint i zakręcić zakrętki.

  4. Pasteryzować w garnku z wodą, pod przykrywką, 10 min. od zagotowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń