Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki w słoikach to dodatek do obiadu, których niegdyś pojawiał się regularnie w niemal każdym polskim domu i w każdym smakował choćby odrobinę inaczej. Poniżej znajdziesz przepis sprawdzony i testowany przez lata przez wielu zwolenników tartych buraczków z chrzanem. Zapraszamy do wypróbowania przepisu opracowanego przez siostrę Anielę.
Przepisy siostry Anastazji to kopalnia pomysłów na prostą, zdrową, a zarazem...
Odsłon: 61480
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1502
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 785
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1148
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1502
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 785
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1148
Składniki
Buraki porządnie oczyść z piasku i umyj pod bieżącą wodą. Umyte buraczki przełóż do garnka, zalej wodą (do poziomu warzyw) i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj buraki aż do miękkości. Ugotowane buraki odstaw do przestygnięcia. Kiedy będą już zimne, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Zetrzyj chrzan na tarce o bardzo małych oczkach i wymieszaj z burakami oraz sokiem z cytryny. Jeśli używasz chrzanu ze słoika, to po prostu dodaj go do buraków. Buraczki z chrzanem dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Tak przygotowane buraczki przełóż do małych słoików, zamknij zakrętkami i pasteryzuj przez około 20 minut od zagotowania na średniej mocy palnika.
Gdy słoiki przestygną, sprawdź, czy dobrze się zamknęły — wieczka powinny się „wciągnąć”. Szczelnie zamknięte słoiki odstaw w suche, ciemne i chłodne miejsce.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 370
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 211