Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka do dań kuchni polskiej. Jej łagodny smak na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi buraczków i cukinii. Nie wymaga wielkich umiejętności, nie jest skomplikowana, po prostu warto ją mieć w swojej spiżarni.
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5481
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 106
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 90
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5481
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 106
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 90
Składniki
Obieramy buraki, cukinię i cebulę. Z cukinii usuwamy gniazdo nasienne.
Buraki i cukinię drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy też użyć malaksera- będzie znacznie szybciej.
Cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Bierzemy duży garnek (taki by obrane warzywa zajęły jego 3/4 wysokości) i wlewamy do niego olej wraz z octem. Płyny doprowadzamy do zagotowania i dopiero wtedy dodajemy pokrojone warzywa. Całość mieszamy i gotujemy przez 15 minut.
Po 15 minutach dodajemy sól, cukier, pieprz i gotujemy kolejne 30 minut.
Następnie napełniamy słoiczki i pasteryzujemy wg zasady: a) na dnie garnka kładziemy ścierkę, aby odizolować słoiki od dna b) zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików c) gotujemy 15 min. słoiki 380g lub 20min. 500g
Uwagi: 1. Białą cebulę możesz zamienić na czerwoną albo wymieszać pół na pół. Pamiętaj jednak, że czerwona cebula jest łagodniejsza w smaku 2. Sałatka jest bardzo smaczna przez długi czas, ale moim zdaniem przechowywanie jej przez okres dłuższy niż dwa lata powoduje, że traci ona swoje walory kolorystyczne i smakowe. Zdecydowanie najlepsza w pierwszym roku, zatem nie rób zapasu na wojnę, jak to mawiała moja babcia. W przyszłym roku buraczki i cukinia też obrodzą:)