Do góry

Przetwory Przepis na:

buraczki z cukinią na zimę

buraczki z cukinią na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 2918

Pyszna sałatka do dań kuchni polskiej. Jej łagodny smak na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi buraczków i cukinii. Nie wymaga wielkich umiejętności, nie jest skomplikowana, po prostu warto ją mieć w swojej spiżarni.

Składniki

  • 2kg buraczków ćwikłowych
  • 2kg cukinii
  • 1 kg białej cebuli
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
buraczki z cukinią na zimę

Przygotowanie

  1. Obieramy buraki, cukinię i cebulę. Z cukinii usuwamy gniazdo nasienne.

  2. Buraki i cukinię drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy też użyć malaksera- będzie znacznie szybciej.

  3. Cebulę kroimy w cienkie plasterki.

  4. Bierzemy duży garnek (taki by obrane warzywa zajęły jego 3/4 wysokości) i wlewamy do niego olej wraz z octem. Płyny doprowadzamy do zagotowania i dopiero wtedy dodajemy pokrojone warzywa. Całość mieszamy i gotujemy przez 15 minut.

  5. Po 15 minutach dodajemy sól, cukier, pieprz i gotujemy kolejne 30 minut.

  6. Następnie napełniamy słoiczki i pasteryzujemy wg zasady:
    a) na dnie garnka kładziemy ścierkę, aby odizolować słoiki od dna
    b) zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików
    c) gotujemy 15 min. słoiki 380g lub 20min. 500g

  7. Uwagi:
    1. Białą cebulę możesz zamienić na czerwoną albo wymieszać pół na pół. Pamiętaj jednak, że czerwona cebula jest łagodniejsza w smaku
    2. Sałatka jest bardzo smaczna przez długi czas, ale moim zdaniem przechowywanie jej przez okres dłuższy niż dwa lata powoduje, że traci ona swoje walory kolorystyczne i smakowe. Zdecydowanie najlepsza w pierwszym roku, zatem nie rób zapasu na wojnę, jak to mawiała moja babcia. W przyszłym roku buraczki i cukinia też obrodzą:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń