Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki te to moja ulubiona sałatka na zimę z wszystkich przetworów, mogłabym się nimi zajadać i zajadać .Bardzo dobrze doprawione, w zimie idealne, choć ja robię zawsze ich tyle żebym mogła się nimi cieszyć o każdej porze roku. Produktem ubocznym sałatki jest przepyszny sok do barszczu. Traktuję go jak zakwas do barszczu, który jest bardzo dobrze doprawiony. Polecam każdemu.
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231640
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4904
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36093
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1340
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231640
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4904
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36093
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1340
Składniki
Buraczki gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy, obieramy (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Buraczki mieszamy z cebulą i czosnkiem.
Składniki zalewy wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem tak około 2 minuty.
Odcedzamy przyprawy i gorącą zalewą zalewamy buraczki.
Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się.
Po tym czasie buraczki odcedzamy i wkładamy je do wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody.
Pozostały sok z odcedzania buraczków doprowadzamy do wrzenia i gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków i również pasteryzujemy go 15 minut od zagotowania wody.
Po ugotowaniu słoiki z buraczkami jak i sokiem odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
;-D
;-)))