Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki te to moja ulubiona sałatka na zimę z wszystkich przetworów, mogłabym się nimi zajadać i zajadać .Bardzo dobrze doprawione, w zimie idealne, choć ja robię zawsze ich tyle żebym mogła się nimi cieszyć o każdej porze roku. Produktem ubocznym sałatki jest przepyszny sok do barszczu. Traktuję go jak zakwas do barszczu, który jest bardzo dobrze doprawiony. Polecam każdemu.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 97
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 29
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 97
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 29
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Buraczki gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy, obieramy (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Buraczki mieszamy z cebulą i czosnkiem.
Składniki zalewy wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem tak około 2 minuty.
Odcedzamy przyprawy i gorącą zalewą zalewamy buraczki.
Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się.
Po tym czasie buraczki odcedzamy i wkładamy je do wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody.
Pozostały sok z odcedzania buraczków doprowadzamy do wrzenia i gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków i również pasteryzujemy go 15 minut od zagotowania wody.
Po ugotowaniu słoiki z buraczkami jak i sokiem odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
;-D
;-)))