Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita sałatka na zimę. Przepis sprawdzony, funkcjonuje w naszej rodzinie od lat 80- tych. Połączenie buraków z papryką w słodko- kwaśnej zalewie doskonałe.
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
Składniki
Buraki w "mundurkach" (nieobrane) gotujemy do miękkości. Możemy je upiec w piekarniku. Ugotowane i ostudzone obieramy, następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.
Paprykę czyścimy z pestek i białego miąższu, kroimy w nieduże paseczki lub kostkę. Łączymy starte buraki z pokrojoną papryką i przyprawami. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na pół godziny, aż sałatka puści sok.
Po tym czasie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i zalewamy wytworzonym sokiem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Czas gotowania słoików 20- 25 min od zagotowania wody. Gotowe słoiki wyciągamy z garnka, w którym się pasteryzowały i układamy na ścierce do góry dnem. Po godzinie buraczki są gotowe do przeniesienia do spiżarni.
Nasze rady: Przyprawy dodajemy do sałatki w mniejszych lub większych proporcjach. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Przed podaniem sałatki na stół możemy dodać do niej trochę oleju, pieprzu, cukru i cebuli pokrojonej w drobną kostkę. Wincentyna Zawadzka, popularna przedwojenna autorka książek kulinarnych w "Kucharce Litewskiej" dodawała do sałatki z buraków rodzynki namoczone uprzednio w ciepłej wodzie. Sałatka z rodzynkami jest wyborna – sprawdziłyśmy przepis.