Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczkowo-kapuściana sałatka na zimę

Buraczkowo-kapuściana sałatka na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 604 Ocena: 4777

Dodano:

Odsłon: 1284

Pyszna sałatka pasteryzowana z buraczków i białej kapusty o lekko kwaśnym smaku. Doskonale pasuje do dań mięsnych.

Składniki

  • kapusta biała 2 kg
  • buraczki 2 kg
  • cebula biała 40 dag
  • ocet 10% 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • sól 2 łyżki
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 4 ziarna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Buraczkowo-kapuściana sałatka na zimę

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim i odstawiamy do wystudzenia.
    Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Cebule obieramy i również kroimy. Wszystkie warzywa przekładamy na miskę, wlewamy przestygniętą zalewę, mieszamy i odstawiamy na 2 godz.
    Po tym czasie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików lekko ubijając. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń