Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamykamy buraczki w słoiki w sierpniu, kiedy są najsmaczniejsze. Zimą otwieramy słoik, wykładamy jego zawartość na salaterkę i sałatka gotowa. Wielka oszczędność czasu, no i własne zaprawy zawsze bardziej smakują!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 148
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 445
Polecam.
Odsłon: 614
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 148
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 445
Polecam.
Odsłon: 614
Składniki
Buraki gotujemy do miękkości (nieobrane). Możemy je upiec w piekarniku, będą miały intensywniejszy aromat i kolor. Miękkie i przestudzone obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużej miski. Łączymy starte buraki z przyprawami, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok.
Po tym czasie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i zalewamy powstałym sokiem. Jeśli soku jest mało można dodać po kilka łyżek przegotowanej wody do każdego słoika. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 20 minut licząc od zagotowania wody. Wyciągamy słoiki z garnka, układamy do góry dnem na ściereczce. Po upływie godziny słoiki odwracamy.
Buraki do spiżarni gotowe!
Prosta sałatka z buraczków ze słoika: Wykładamy buraki ze słoika na miskę, dodajemy łyżkę oleju, szczyptę pieprzu, jedno małe jabłko starte na tarce o grubych oczkach, średni ogórek kiszony pokrojony w kostkę, małą cebulę również pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i pyszna sałatka z buraczków gotowa!