Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamykamy buraczki w słoiki w sierpniu, kiedy są najsmaczniejsze. Zimą otwieramy słoik, wykładamy jego zawartość na salaterkę i sałatka gotowa. Wielka oszczędność czasu, no i własne zaprawy zawsze bardziej smakują!
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1153
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13616
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2797
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1153
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13616
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2797
Składniki
Buraki gotujemy do miękkości (nieobrane). Możemy je upiec w piekarniku, będą miały intensywniejszy aromat i kolor. Miękkie i przestudzone obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużej miski. Łączymy starte buraki z przyprawami, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok.
Po tym czasie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i zalewamy powstałym sokiem. Jeśli soku jest mało można dodać po kilka łyżek przegotowanej wody do każdego słoika. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 20 minut licząc od zagotowania wody. Wyciągamy słoiki z garnka, układamy do góry dnem na ściereczce. Po upływie godziny słoiki odwracamy.
Buraki do spiżarni gotowe!
Prosta sałatka z buraczków ze słoika: Wykładamy buraki ze słoika na miskę, dodajemy łyżkę oleju, szczyptę pieprzu, jedno małe jabłko starte na tarce o grubych oczkach, średni ogórek kiszony pokrojony w kostkę, małą cebulę również pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i pyszna sałatka z buraczków gotowa!