Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki to bardzo zdrowe, choć często niedoceniane warzywa. Mają właściwości krwiotwórcze i antyoksydacyjne. Stanowią zasobne źródło witamin (w szczególności – kwasu foliowego), minerałów i błonnika. Wzmacniają naturalną odporność organizmu – zwłaszcza w towarzystwie innych wartościowych warzyw, takich jak cebula czy czosnek. Warto więc przygotować sobie buraki z czosnkiem na zimę – nie tylko zdrowe, ale i przepyszne. Marynowane buraki stanowią świetny dodatek do mięs. Można też wykorzystywać je do sałatek.
smaczne domowe mięsko i przygotowane krócej niż w piekarniku................S...
Odsłon: 8468
Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.
Odsłon: 5487
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 79
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 130
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1663
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 304
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 79
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 130
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1663
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 304
Składniki
Umyj buraki i ugotuj do miękkości. Gdy ostygną, obierz je ze skórek i pokrój w kostkę.
Obierz i posiekaj dość drobno cebulę. Ząbki czosnku obierz z łupin.
Umyj dokładnie i wyparz 3 półlitrowe słoiki. Na dnie każdego z nich ułóż warstwę cebuli. Następnie do każdego słoika włóż porcję buraków, 1 ząbek czosnku, po 2 listki laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Dodaj także nieco pieprzu
Zagotuj w garnku wodę z cukrem i solą. Gdy woda zacznie wrzeć, dolej ocet i poczekaj, aż zawrze ponownie. Wówczas zdejmij garnek z palnika. Zalej każdy słoik gorącą marynatą i zakręć go szczelnie.
Ułóż na dnie dużego garnka ściereczkę. Ustaw na niej słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej do garnka gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. W ten sposób zapasteryzujesz buraki z czosnkiem na zimę.
Ustaw gorące słoiki na kilka godzin do góry dnem. Gdy całkiem przestygną, wynieś je do spiżarni lub w inne suche, zacienione miejsce.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 371
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 211