Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki to bardzo zdrowe, choć często niedoceniane warzywa. Mają właściwości krwiotwórcze i antyoksydacyjne. Stanowią zasobne źródło witamin (w szczególności – kwasu foliowego), minerałów i błonnika. Wzmacniają naturalną odporność organizmu – zwłaszcza w towarzystwie innych wartościowych warzyw, takich jak cebula czy czosnek. Warto więc przygotować sobie buraki z czosnkiem na zimę – nie tylko zdrowe, ale i przepyszne. Marynowane buraki stanowią świetny dodatek do mięs. Można też wykorzystywać je do sałatek.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24823
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5972
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 206
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24823
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5972
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 206
Składniki
Umyj buraki i ugotuj do miękkości. Gdy ostygną, obierz je ze skórek i pokrój w kostkę.
Obierz i posiekaj dość drobno cebulę. Ząbki czosnku obierz z łupin.
Umyj dokładnie i wyparz 3 półlitrowe słoiki. Na dnie każdego z nich ułóż warstwę cebuli. Następnie do każdego słoika włóż porcję buraków, 1 ząbek czosnku, po 2 listki laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Dodaj także nieco pieprzu
Zagotuj w garnku wodę z cukrem i solą. Gdy woda zacznie wrzeć, dolej ocet i poczekaj, aż zawrze ponownie. Wówczas zdejmij garnek z palnika. Zalej każdy słoik gorącą marynatą i zakręć go szczelnie.
Ułóż na dnie dużego garnka ściereczkę. Ustaw na niej słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej do garnka gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. W ten sposób zapasteryzujesz buraki z czosnkiem na zimę.
Ustaw gorące słoiki na kilka godzin do góry dnem. Gdy całkiem przestygną, wynieś je do spiżarni lub w inne suche, zacienione miejsce.