Do góry

Przetwory Przepis na:

Chutney mango

Chutney mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7565

Dodano:

Odsłon: 4660

Chutney (czatnej) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Przygotowywany z owoców i warzyw z dodatkami typu czosnek, rodzynki, cebula, musztarda, ocet. Podawany do potraw mięsnych i wegetariańskich, zazwyczaj pikantny i słodki. U mnie dzisiaj chutney mango, można go podawać do serów, wędlin, mięsa lub pasztetów. Polecam!

Składniki

  • 1,5 kg mango (niezbyt dojrzałych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 300g rodzynek
  • pół szklanki octu ryżowego (lub zwykłego
  • 150g brązowego cukru
  • 1 mała papryczka chili lub chili w proszku (łyżeczka lub więcej jeśli ktoś lubi bardzo ostre)
  • pół łyżeczki soli
  • curry i kurkuma do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chutney mango

Przygotowanie



  1. Mango obieramy z skórki, pozbawiamy pestki i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mango, czosnek, imbir, ocet, cukier i rodzynki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i dusimy, aż mango zacznie się rozpadać. Jeśli masa będzie za gęsta podlewamy wodą. Pod koniec dodajemy chili, sól i przyprawy. Gorącą masę nakładamy do wyprażonych słoików, zakręcamy nakrętkami przetartymi spirytusem. Chutney możemy przechowywać w spiżarce do 6 miesięcy. Najlepiej smakuje jak się składniki "przegryzą" (po 3-4 tygodniach).

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 grudnia 2013 Bardzo ciekawa kompozycja smakowa, chętnie bym zrobiła, ale jest jeden tylko mankament, ile razy nie kupię mango to przeważnie go wyrzucam i nie wiem czy się nie znam czy takie u nas sprzedają :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń