Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chutney (czatnej) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Przygotowywany z owoców i warzyw z dodatkami typu czosnek, rodzynki, cebula, musztarda, ocet. Podawany do potraw mięsnych i wegetariańskich, zazwyczaj pikantny i słodki. U mnie dzisiaj chutney mango, można go podawać do serów, wędlin, mięsa lub pasztetów. Polecam!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19931
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 504
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 554
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6975
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243884
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19931
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 504
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 554
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6975
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243884
Składniki
Mango obieramy z skórki, pozbawiamy pestki i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mango, czosnek, imbir, ocet, cukier i rodzynki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i dusimy, aż mango zacznie się rozpadać. Jeśli masa będzie za gęsta podlewamy wodą. Pod koniec dodajemy chili, sól i przyprawy. Gorącą masę nakładamy do wyprażonych słoików, zakręcamy nakrętkami przetartymi spirytusem. Chutney możemy przechowywać w spiżarce do 6 miesięcy. Najlepiej smakuje jak się składniki "przegryzą" (po 3-4 tygodniach). SMACZNEGO!