Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chutney (czatnej) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Przygotowywany z owoców i warzyw z dodatkami typu czosnek, rodzynki, cebula, musztarda, ocet. Podawany do potraw mięsnych i wegetariańskich, zazwyczaj pikantny i słodki. U mnie dzisiaj chutney mango, można go podawać do serów, wędlin, mięsa lub pasztetów. Polecam!
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 70
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 171
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 373
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 70
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 171
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 373
Składniki
Mango obieramy z skórki, pozbawiamy pestki i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mango, czosnek, imbir, ocet, cukier i rodzynki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i dusimy, aż mango zacznie się rozpadać. Jeśli masa będzie za gęsta podlewamy wodą. Pod koniec dodajemy chili, sól i przyprawy. Gorącą masę nakładamy do wyprażonych słoików, zakręcamy nakrętkami przetartymi spirytusem. Chutney możemy przechowywać w spiżarce do 6 miesięcy. Najlepiej smakuje jak się składniki "przegryzą" (po 3-4 tygodniach). SMACZNEGO!