Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia marynowana

Cukinia marynowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1165

Dodano:

Odsłon: 8576

Prosty i sprawdzony przepis. Tą zalewę używam też do ogórków.

Składniki

  • 32 szkl. wody ( 8 litrów)
  • 3 szkl. cukru
  • 2 butelki octu o,5l
  • 8 łyżek soli
  • liść laurowy
  • koper suszony ( czasami daje świeży)
  • czosnek
  • gorczyca
  • chrzan
  • Ziele angielskie
  • Cukinia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ZALEWA:

    Wodę z cukrem i solą zagotować. Dodać ocet.

  2. CUKINIA:

    Umyć, pokroić wg upodobań. Nie obierać ze skóry.
    Jeśli jest młoda nie trzeba usuwać pestek.
    Ja miałam duże cukinie więc środki usunęłam.

  3. SŁOIKI:

    Słoiki umyć.
    Do każdego włożyć
    2-3 liście laurowe,
    koper,
    2-3 ząbki czosnku,
    ok. 1 łyżeczki gorczycy,
    kilka małych kawałeczków chrzanu ( ja dałam po 4),
    3-4 ziarenka ziela angielskiego.

    Ilość składników zależy od wielkości słoików.
    Ja miałam takie z dżemów.

  4. Pokrojoną cukinię wkładamy do słoików.
    Zalewamy zalewą.Zakręcamy.
    Pasteryzujemy ok 10 min. ( Na dno garnka dać ścierkę).

    Po tym czasie wyciągamy słoiki i układamy \"do góry dnem\" na chwile.

    Zalewa na ok 8 dużych cukinii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń