Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i sprawdzony przepis. Tą zalewę używam też do ogórków.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
ZALEWA: Wodę z cukrem i solą zagotować. Dodać ocet.
CUKINIA: Umyć, pokroić wg upodobań. Nie obierać ze skóry. Jeśli jest młoda nie trzeba usuwać pestek. Ja miałam duże cukinie więc środki usunęłam.
SŁOIKI:S łoiki umyć. Do każdego włożyć 2-3 liście laurowe, koper, 2-3 ząbki czosnku, ok. 1 łyżeczki gorczycy, kilka małych kawałeczków chrzanu ( ja dałam po 4), 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Ilość składników zależy od wielkości słoików. Ja miałam takie z dżemów.
Pokrojoną cukinię wkładamy do słoików. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min. Na dno garnka dać ścierkę. Po tym czasie wyciągamy słoiki i układamy do góry dnem na chwile. Zalewa na ok 8 dużych cukinii.