Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis też znalazłam na rosyjskojęzycznym portalu – dziś to cukinia marynowana we własnym soku z przyprawami. Zupełnie bez dodatku wody. Najpierw przygotowałam jedną porcję, a następnie poczekałam tydzień. Otworzyłam jeden słoik, spróbowałam i skutek jest taki, że dziś ponownie kroję i przyprawiam cukinię. Tym razem zrobię chyba podwójną porcję!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 236
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 200
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 236
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 200
Składniki
Młode cukinie umyj, odetnij oba końce i bez obierania z miękkiej skórki pokrój na pół- i ćwierćplasterki grubości około 8-10 mm. Do tego przepisu nie używaj starej, przerośniętej cukinii, bo jest zbyt sucha i nie wypuści wystarczającej ilości soku.
Pokrojone cukinie włóż do dużej miski. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pieprz, sól, ocet jabłkowy lub winny i cukier. Wymieszaj dokładnie zawartość miski.
Dodaj jeszcze posiekaną natkę pietruszki i koperku, wymieszaj ponownie. Zostaw na godzinę w celu skutecznego przemacerowania. W tym czasie należy przemieszać marynatę ze 4 razy, co 15 minut, bo wtedy cukinia łatwiej puszcza sok.
Po godzinie lub nieco dłuższym czasie macerowania (u mnie to “aż” dwie godziny) przełóż kawałki cukinii i przyprawy do słoików. Moje mają około 700-750 ml pojemności i wystarczyły 4 sztuki. Postaraj się jak najciaśniej upchnąć cukinię w słoikach, przyciskając łyżką lub nawet palcami. Po rozdzieleniu kawałków cukinii do słoików dolej płyn, który powstał podczas macerowania. Jest go wystarczająco dużo, aby cukinia marynowana nie potrzebowała dodatku wody. Sam sok wystarczy.
Zakręcone słoiki z cukinią wstaw do pasteryzatora albo do dużego garnka z kratką lub ściereczką na dnie. Wlej do garnka chłodną wodę do wysokości, na której zwężają się słoiki. Pasteryzuj od momentu zagotowania przez 15 minut.
Po tygodniu od przygotowania pierwszej partii spróbowałam tej marynaty i uważam, że smakuje wspaniale.
Bo to jest bardzo smaczny sposób na cukinię. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że cukinia nie jest mdła. Macerowanie w soku własnym daje koncentrację smaku, a dość krótka pasteryzacja sprawia, że gotowa cukinia marynowana pozostaje jędrna.
Smacznego!