Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia jest wspaniałym warzywem, które niczym kameleon przybiera różne formy. Czasem udaje ogórka, czasem ananasa, a innym razem grzyby. Cukinia marynowana jak grzyby jest chrupiąca i aromatyczna. Z pewnością polubią ją osoby, które nie lubią lub obawiają się zbierać grzyby. Krótkie pasteryzowanie powoduje, że cukinia nadal jest chrupka i zachowuje swój kształt.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11978
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 919
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 117
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2907
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11978
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 919
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 117
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2907
Składniki
Umyj cukinie i odetnij końce. Pokrój warzywa na plasterki ok. 5 mm. Obierz czosnek i cebulę z łupin, a marchewkę ze skórki. Pokrój cebulę w krążki, a marchewkę w plasterki.
Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier i sól, dodaj przyprawy. Zagotuj zalewę i zostaw do ostygnięcia.
Do słoików wkładaj cukinię, w przestrzenie pomiędzy plastrami włóż ząbek czosnku, krążki cebuli i marchewki. Zalej cukinię zalewą i pasteryzuj 5 minut od momentu zagotowania wody. Dłuższe gotowanie spowoduje, że cukinia stanie się miękka. Wyłóż słoiki z garnka, odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Przechowuj cukinię w spiżarni lub piwnicy przez całą zimę.