Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy fani ostrości powinni być zachwyceni. Cukinia marynowana na ostro to pikantna alternatywa dla bardziej tradycyjnych smaków. W tym wydaniu będzie doskonałą przekąską na imprezach oraz pysznym dodatkiem do kanapek.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 765
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2822
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 936
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14585
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 765
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2822
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 936
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14585
Składniki
Zacznij od przygotowania warzyw. Obierz wszystkie cukinie, jeśli mają twardą skórkę. W przeciwnym razie możesz ją zostawić, dodatkowo zmięknie pod wpływem zalewy. Przemyj każdą cukinię, wysusz ją, a następnie pokrój na mniejsze części, np. paski, kostki, ósemki lub słupki. Czosnek obierz ze skorupki, a każdy z ząbków posiekaj na plastry. Papryczkę posiekaj drobno.
Umieść cukinię wraz z czosnkiem i papryczką w dużej misce. Zasyp papryką słodką, ostrą. Posól całość i dobrze wymieszaj. Zostaw tak na kilka godzin. Warzywa powinny puścić sok, wtedy odlej wodę, zostawiając cukinię, czosnek i papryczkę.
Przygotuj słoiki, wyparzone i suche. Do każdego naczynia ułóż ciasno cukinię. Nie zapomnij dodać do każdego z nich odrobinę czosnku i kawałka papryczki. W garnku zagotuj składniki na zalewę. Zamieszaj w trakcie kilka razy, aby cukier dobrze się rozpuścił. Zalej każdy słoik zalewą, a następnie mocno zakręć.
Czas na pasteryzację. Dno szerokiego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Wlej wodę do połowy i podgrzej ją. Do ciepłego naczynia ułóż słoiki, a następnie gotuj przez 15 minut. Po wyciągnięciu postaw na blacie do góry dnem i zostaw do ostudzenia.