Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną marynowaną cukinię z curry. Tak przygotowana cukinia jest idealnym dodatkiem do obiadu, różnego rodzaju wędlin, mięsa z grilla itp.. Polecam wypróbować przepis.
Najpierw przygotuję zalewę:
Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, sól, curry i garnek stawiam na gazie, zagotowuję i gotuję około 2 minut. Na początku mieszam, żeby cukier się rozpuścił.
Zalewę mam gotową, teraz przygotuję pozostałe składniki:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Z dokładnie umytej cukinii odcinam końcówki i kroję w słupki. Słupki kroję na taką długość aby pozostawić około 3-4 centymetrów wolnego miejsca od wieczka – jeżeli chcemy to cukinię można pokroić w krążki.
Słoiki i wieczka wcześniej wyparzam, Następnie do każdego słoika daję po dużej szczypcie gorczycy, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego, po około 4 ziarenek pieprzu, po kawałku listka laurowego i pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
Następnie cukinię ustawiam w słoiku, jedną obok drugiej, ściśle tak żeby się nie ruszały. Na górę kładę cebulę, do pełna słoika i zalewam zalewą tak żeby cebula była przykryta.
Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja:
Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce.
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 36
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7869
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2145
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30040
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 36
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7869
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2145
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30040
Składniki
Najpierw przygotuję zalewę: Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, sól, curry i garnek stawiam na gazie, zagotowuję i gotuję około 2 minut. Na początku mieszam, żeby cukier się rozpuścił.
Zalewę mam gotową, teraz przygotuję pozostałe składniki: Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Z dokładnie umytej cukinii odcinam końcówki i kroję w słupki. Słupki kroję na taką długość aby pozostawić około 3-4 centymetrów wolnego miejsca od wieczka – jeżeli chcemy to cukinię można pokroić w krążki.
Słoiki i wieczka wcześniej wyparzam, Następnie do każdego słoika daję po dużej szczypcie gorczycy, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego, po około 4 ziarenek pieprzu, po kawałku listka laurowego i pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Następnie cukinię ustawiam w słoiku, jedną obok drugiej, ściśle tak żeby się nie ruszały. Na górę kładę cebulę, do pełna słoika i zalewam zalewą tak żeby cebula była przykryta. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja: Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Przetwory
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania produktów spożywczyc...
Odsłon: 80
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 306