Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana cukinia z musztardą, to świetny sposób na wykorzystanie ogrodowej cukinii, zwłaszcza, gdy sezon na ogórki już się skończył. Najlepsza będzie cukinia młoda, która ma delikatną skórkę i słabo rozwinięte nasiona. Oryginalna zalewa z musztardą zapewnia lekko pikantny, jednak zrównoważony smak. Marynowana cukinia sprawdzi się jako składnik zapiekanek, mięsnych farszów czy sałatek, a także jako samodzielna przekąska, jedzona prosto ze słoika.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 48
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 132
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4185
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8630
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 48
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 132
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4185
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8630
Składniki
Przygotuj marynatę. Umieść wszystkie składniki (poza octem) w garnku i po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj jakieś 2-3 minuty. Następnie wlej ocet, wymieszaj szybko zdejmij z ogni. Pozostaw do wystygnięcia.
Dokładnie umyj cukinię i pokrój ją w paski o szerokości ok.1 cm. Do umytych i wyparzonych słoików wrzuć najpierw 2-3 obrane ząbki czosnku i kilka pasków pokrojonej chili. Potem ciasno układaj plastry cukinii. Nie wciskaj ani nie ubijaj na siłę cukinii, ponieważ po pasteryzacji straci jędrność i kształt. Zalewaj warzywa zalewą i zakręcaj słoiki.
Pasteryzuj przetwory około 5-7 minut w dużym garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką. Ostrożnie wyjmuj słoiki z wrzątku, odwróć do góry dnem, ustaw na ręczniku i pozwól wystygnąć. Przechowuj marynowaną cukinię w spiżarni lub piwnicy przez całą zimę.