Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i gości niezwykłą, marynowaną przekąską, proponujemy ci cukinię w zalewie słodko-kwaśnej. Taką cukinię możesz użyć do kanapek, dekorować nią przystawki czy sałatki lub po prostu zjeść jako samodzielne danie. Przygotowanie tej przekąski nie zajmuje wiele czasu, a latem w każdej kuchni można znaleźć odpowiednią ilość cukinii i marchewki.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19804
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 474
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 454
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6859
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242516
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19804
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 474
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 454
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6859
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242516
Składniki
Umyj i obierz cukinię i marchewki. Cukinię pokrój w kostkę, a do poszatkowania marchewki użyj karbowanej, ręcznej krajalnicy – marchewki będą miały zaskakujący kształt. Opłucz natkę pietruszki i obierz ząbki czosnku.
Dokładnie umyj słoiki i zakrętki. Na dnie każdego naczynia wrzuć kilka plasterków ząbka czosnku, kilka kulek ziela angielskiego, 1 listek laurowy i nasiona kolendry. Wrzuć cukinię wraz z marchewką (rozkładając po równo do wszystkich słoików) i natką pietruszki. Ciasno układaj warzywa, jednak zostaw około 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi szkła.
Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj około 3-4 minuty, wlej ocet, dodaj miód, zamieszaj i zdejmij z ognia. Gorącą marynatą zalewaj słoiki, wycieraj krawędzie i od razu mocno zakręcaj. Później pasteryzuj cukinię jeszcze przez 5-7 minut od momentu zagotowania wody, odstaw, przykryj kocem lub ręcznikiem i zostaw do całkowitego wystudzenia. Gotową cukinie w zalewie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu – w lodówce.