Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia z chilli do słoików na zimę

Cukinia z chilli do słoików na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 2047

Dodano:

Odsłon: 373

Cukinia z chilli to idealny dodatek do dań obiadowych na zimę.

Składniki

  • 2 kg cukini już obranej,
  • 2 łyżeczki chilli w proszku,
  • 4 łyżki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 główka czosnku.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia z chilli do słoików na zimę

Przygotowanie

  1. Obraną i wydrążoną cukinię kroimy w słupki.

    Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

    Do cukini dodajemy czosnek,sól i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie do garneczka wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier. Zalewa ma się zagotować.

    Zalewamy cukinię gorącą zalewą i dokładnie mieszamy.

    Układamy cukinię i czosnek w słoiki (u mnie 0,5 litrowe).Następnie wlewamy zalewę i mocno zakręcamy. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagorowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń