Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gotowe obiadowe dodatki sałatki dzięki królowym tego sezonu: dyni i cukinii :) przepis na 6 słoiczków 250 ml (jeden słoik tak na ok 3 obiadowe porcje) 2 razy po pół godzinki pracy:)
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 117
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21518
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 839
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 117
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21518
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 839
Składniki
Warzywa myję, dynię obieram ze skórki, cebulę z łupin. Dynię i cukinię pozbawiam gniazd nasiennych. Szatkuję na szatkownicy - bardzo szybko powstaje pełna misa warzywa na sałatkę.
Mieszam suche składniki zalewy. Dodaję do warzyw. Mieszam tak, by nie uszkodzić delikatnej cukinii ale żeby równomiernie wymieszać wszystkie składniki. Zalewam octem i melasą. Przykrywam misę czystą bawełnianą ściereczką i odstawiam (na balkon) na min 24 max 48 godzin. W międzyczasie raz czy dwa przemieszam wszystkie składniki.
Wekuję. Umyte słoiki sterylizuję 20 minut w 120 stopniach w piekarniku. Nakładam do nich sałatkę, rozlewam równomiernie do wszystkich całą zalewę. Czyszczę gwinty od słoików, mocno zakręcam. Pasteryzuję w piekarniku 30 minut 120 stopni (piekarnik już jest nagrzany). Studzę do góry dnem. Zimą najszybsza sałatka do obiadu czy na chlebek z jakimś smarowidłem :) - najszybsza bo tylko odkręcam słoik:)