Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gotowe obiadowe dodatki sałatki dzięki królowym tego sezonu: dyni i cukinii :) przepis na 6 słoiczków 250 ml (jeden słoik tak na ok 3 obiadowe porcje) 2 razy po pół godzinki pracy:)
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2440
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3093
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2762
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2440
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3093
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2762
Składniki
Warzywa myję, dynię obieram ze skórki, cebulę z łupin. Dynię i cukinię pozbawiam gniazd nasiennych. Szatkuję na szatkownicy - bardzo szybko powstaje pełna misa warzywa na sałatkę.
Mieszam suche składniki zalewy. Dodaję do warzyw. Mieszam tak, by nie uszkodzić delikatnej cukinii ale żeby równomiernie wymieszać wszystkie składniki. Zalewam octem i melasą. Przykrywam misę czystą bawełnianą ściereczką i odstawiam (na balkon) na min 24 max 48 godzin. W międzyczasie raz czy dwa przemieszam wszystkie składniki.
Wekuję. Umyte słoiki sterylizuję 20 minut w 120 stopniach w piekarniku. Nakładam do nich sałatkę, rozlewam równomiernie do wszystkich całą zalewę. Czyszczę gwinty od słoików, mocno zakręcam. Pasteryzuję w piekarniku 30 minut 120 stopni (piekarnik już jest nagrzany). Studzę do góry dnem. Zimą najszybsza sałatka do obiadu czy na chlebek z jakimś smarowidłem :) - najszybsza bo tylko odkręcam słoik:)