Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gotowe obiadowe dodatki sałatki dzięki królowym tego sezonu: dyni i cukinii :) przepis na 6 słoiczków 250 ml (jeden słoik tak na ok 3 obiadowe porcje) 2 razy po pół godzinki pracy:)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 749
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 749
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Składniki
Warzywa myję, dynię obieram ze skórki, cebulę z łupin. Dynię i cukinię pozbawiam gniazd nasiennych. Szatkuję na szatkownicy - bardzo szybko powstaje pełna misa warzywa na sałatkę.
Mieszam suche składniki zalewy. Dodaję do warzyw. Mieszam tak, by nie uszkodzić delikatnej cukinii ale żeby równomiernie wymieszać wszystkie składniki. Zalewam octem i melasą. Przykrywam misę czystą bawełnianą ściereczką i odstawiam (na balkon) na min 24 max 48 godzin. W międzyczasie raz czy dwa przemieszam wszystkie składniki.
Wekuję. Umyte słoiki sterylizuję 20 minut w 120 stopniach w piekarniku. Nakładam do nich sałatkę, rozlewam równomiernie do wszystkich całą zalewę. Czyszczę gwinty od słoików, mocno zakręcam. Pasteryzuję w piekarniku 30 minut 120 stopni (piekarnik już jest nagrzany). Studzę do góry dnem. Zimą najszybsza sałatka do obiadu czy na chlebek z jakimś smarowidłem :) - najszybsza bo tylko odkręcam słoik:)