Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gotowe obiadowe dodatki sałatki dzięki królowym tego sezonu: dyni i cukinii :) przepis na 6 słoiczków 250 ml (jeden słoik tak na ok 3 obiadowe porcje) 2 razy po pół godzinki pracy:)
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6414
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 915
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6414
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 915
Składniki
Warzywa myję, dynię obieram ze skórki, cebulę z łupin. Dynię i cukinię pozbawiam gniazd nasiennych. Szatkuję na szatkownicy - bardzo szybko powstaje pełna misa warzywa na sałatkę.
Mieszam suche składniki zalewy. Dodaję do warzyw. Mieszam tak, by nie uszkodzić delikatnej cukinii ale żeby równomiernie wymieszać wszystkie składniki. Zalewam octem i melasą. Przykrywam misę czystą bawełnianą ściereczką i odstawiam (na balkon) na min 24 max 48 godzin. W międzyczasie raz czy dwa przemieszam wszystkie składniki.
Wekuję. Umyte słoiki sterylizuję 20 minut w 120 stopniach w piekarniku. Nakładam do nich sałatkę, rozlewam równomiernie do wszystkich całą zalewę. Czyszczę gwinty od słoików, mocno zakręcam. Pasteryzuję w piekarniku 30 minut 120 stopni (piekarnik już jest nagrzany). Studzę do góry dnem. Zimą najszybsza sałatka do obiadu czy na chlebek z jakimś smarowidłem :) - najszybsza bo tylko odkręcam słoik:)