Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ostatnich sycylijskich eko-cytryn oraz świeżutkiego miodu nastawiłam coś zupełnie dla mnie nowego i nieznanego – cytryny w miodzie. To taki trochę ferment, a trochę przetwór. Żeby być wiarygodną – zrobiłam te cytryny w miodzie już rok temu, a opisuję dopiero teraz, gdy jestem pewna, że to na pewno się uda. I powtarzam w tym roku, bo to jest świetny sposób i na cytryny, i na miód. Podejrzewam, że metoda sprawdzi się przy dowolnych owocach, byle by były ekologiczne – pomarańcze, limonki, mandarynki.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
Cytryny umyj dokładnie i pokrój w jak najcieńsze plastry (ze skórką, ale bez pestek). Odrzuć skrajne, mniejsze plasterki.
Układaj plastry w słoikach i zalej płynnym, świeżym miodem.
Zawartość słoików będzie fermentować – nie wystrasz się, to normalne, dlatego należy postawić je na tacy (bo ciekną). Słoiki trzeba 2-4 razy dziennie stawiać na wieczku, a potem na powrót na dnie – dzięki temu zawartość dobrze się wymiesza. Dodatkowo raz dziennie trzeba uchylić/rozszczelnić każdy słoik, by odprowadzić nadmiar gazu. To zazwyczaj pomaga, ale zawsze jest niebezpieczeństwo wycieku. Dlatego na wstępie napisałam, by postawić słoiki na tacy. To jest naprawdę ważne!
Intensywna fermentacja trwa zwykle przez kilka dni, do tygodnia, później proces spowalnia. I już słoiki nie grożą wybuchem, wystarczy odgazować co 2-3 dni. Po otwarciu słoika uwalnia się tak wspaniały aromat, że aż chce się to jeść! I teraz ważna uwaga – część cytryn poukładałam w małych słoikach z klamrą, bo chciałam mieć ładne słoiczki na prezenty. Ale w tym wypadku, gdy stawiamy słoik z płynem dnem do góry, nie bardzo się sprawdziły. Nie wiem, dlaczego, może sprężyna nie trzyma dość mocno, ale zauważyłam, że z tych słoików (niektórych) wyciekało dość dużo cennego płynu. Zwykłe zakręcane słoiki typu twist okazały się lepsze.
Słoiki z cytrynami w miodzie trzymaj na blacie przez 2-3 tygodnie, później warto przenieść je w chłodniejsze miejsce, ale niekoniecznie do lodówki. Jak każdy ferment są bardzo trwałe, jeśli odpowiednio się je przechowuje. Moje wytrzymały okrągły rok i nadal smakują doskonale.
Plasterki cytryn w miodzie to doskonała baza deserów, fajny dodatek do placków, sałatek i napojów na zimno, zimą do herbaty, ale też jako znakomita samodzielna przekąska. A zalewa o winnym smaku i konsystencji syropu, która powstała (podczas kiszenia) z miodu rozcieńczonego sokiem z cytryn, smakuje naprawdę rewelacyjnie! Trochę jak dobre wino. Jest też wspaniałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów.
Reasumując – koniecznie musisz tego spróbować. Smacznego!