Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory zawsze kojarzyły mi się z wielką filozofią. Zawsze je robiła moja mama, a moim zadaniem było tylko wkładanie konkretnych produktów do słoiczków. Wczoraj miałam swój debiut i przekonałam się, że wcale nic trudnego w tym nie ma - wręcz przeciwnie, jest dużo frajdy, a po zakończeniu nieziemska duma, że się dało radę je samemu zrobić ! Nie obyło się też bez małego podjadania :) Powidła chodziły za mną od dawna, chociaż wcześniej za nimi nie przepadałam. Idealne będą do naleśników, serka, twarożku, ciast, ciasteczek.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Składniki
1. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy pestki. Wkładamy do garnka z dużym dnem. Na początku smażymy na dużym ogniu, a jak owoce zaczną puszczać sok zmniejszamy go. Po ok. 10 minutach dodajemy cukier. Mieszamy od czasu do czasu. 2. Podczas smażenia powidła nam będą stopniowo odparowywać i gęstnieć. Smażyłam je łącznie ok. 40 minut, po czym dodałam kakao i czekoladę. Po dodaniu wszystko zagotowałam ok. 5 minut. 3. Gorące powidła nakładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy i zaczynamy pasteryzować. 4. Pasteryzacja: garnek wykładamy ściereczką. Wkładamy do niego słoiki z powidłami (w taki sposób, aby nie dotykały siebie). Dolewamy wodę na wysokość 3/4 słoików. W przypadku, gdy powidła są ciepłe należy nalać wodę z temperaturą do nich zbliżoną. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania wody (u mnie to było 15 minut). 5. Czekośliwkę wyjmujemy i kładziemy zakrętką do dołu - najlepiej na całą noc. No to smacznego :)