Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiacie smak kremu czekoladowego, ale przeraża Was jego kaloryczność? Mamy dla Was cudowne rozwiązanie! Czekośliwka to pyszny krem, który zrobicie bez dodatku cukru! Zdrowo, szybko i smacznie. Sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa, nadzienie do rogalików i pączków oraz dodatek do ciast, naleśników i gofrów. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 71
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 108
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 409
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 71
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 108
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 409
Składniki
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i przekładamy do garnka z grubym dnem. Owoce zalewamy 1/4 szkl. wody. Śliwki dusimy pod przykryciem przez około godzinę. Owoce od czasu do czasu mieszamy, żeby nie przywarły.
Po około godzinie do gęstniejących śliwek dodajemy 4 łyżki kakao. Całość mieszamy. Gorącą nutellę ze śliwek przekładamy co czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.
Czekośliwki w słoikach pasteryzujemy przez około 30 minut. Po tym czasie gorące słoiki ustawiamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Słoiczki z czekośliwką przechowujemy w chłodnym miejscu do kilku miesięcy.