Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czereśnie też można tak . W oryginale należy użyć czereśni z ogonkami. Siostra podarowała mi takie więc je zagospodarowałem. Dżemów i frużeliny jeszcze mamy sporo stąd taki przepis.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2540
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1912
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2540
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1912
Składniki
Czereśnie umyłem, osuszyłem. Przyciąłem ogonki do połowy. Owoce ułożyłem w słoikach. Przygotowałem zalewę. W moździerzu rozgniotłem pieprz i ziele angielskie. Zagotowałem szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem, skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu , ziela oraz solą. Gorącym płynem zalałem czereśnie, zakręciłem słoiki. Pasteryzowałem w piekarniku nagrzanym do 90 stopni C.