Witam, w tym roku stawiam na kompoty. Można już znaleźć czereśnie w rozsądnej cenie, dlatego zachęcam do tego, aby zamknąć je w słoiku i cieszyć się ich smakiem zimą. Wbrew pozorom nie zajmuję to tak wiele czasu :)
Czereśnie w słoiku
Składniki
- Czereśnie tyle ile chcemy zrobić słoików
- Cukier 3-4 łyżki na litrowy słoik
- Woda w zależnoiści ile będziemy mieli słoików
Składniki
- Czereśnie tyle ile chcemy zrobić słoików
- Cukier 3-4 łyżki na litrowy słoik
- Woda w zależnoiści ile będziemy mieli słoików
Etapy przygotowania
Czereśnie dokładnie umyć i pourywać ogonki. Litrowe słoiki wypełnić do 2/3 wysokości słoika owocami, następnie wsypać cukier i ponownie trochę czereśni. Wypełnione owocami słoiki zalać chłodną wodą (3/4 wysokości słoika). Słoiki mocno zakręcić, włożyć do dużego garnka (na dno położyć szmatkę) i zalać chłodną wodą. Słoiki pasteryzować ok. 20-30 min.
Smacznego :)
:)
Przepis w Waszym wykonaniu (5)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 231
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1064
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 159
Ostatnio komentowane przepisy
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 231
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1064
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 159
Składniki
- Czereśnie tyle ile chcemy zrobić słoików
- Cukier 3-4 łyżki na litrowy słoik
- Woda w zależnoiści ile będziemy mieli słoików
Czereśnie dokładnie umyć i pourywać ogonki. Litrowe słoiki wypełnić do 2/3 wysokości słoika owocami, następnie wsypać cukier i ponownie trochę czereśni. Wypełnione owocami słoiki zalać chłodną wodą (3/4 wysokości słoika). Słoiki mocno zakręcić, włożyć do dużego garnka (na dno położyć szmatkę) i zalać chłodną wodą. Słoiki pasteryzować ok. 20-30 min.
Smacznego :)
:)