Do góry

Przetwory Przepis na:

Czerwona porzeczka do serów i mięs

Czerwona porzeczka do serów i mięs

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 1172

Czerwona porzeczka do serów i mięs fenomenalnie zastępuje żurawinę albo borówkę, stosowane zwyczajowo do takich dań. Wypróbowałam ten sos wiele lat temu, gdy mieliśmy w ogrodzie kilka własnych krzewów. Teraz niestety zestarzały się i nie mam czerwonych porzeczek, poluję więc na rozmaite okazje.

Składniki

  • 1 kg umytych i odszypułkowanych owoców czerwonej porzeczki
  • 0,5 kg cukru żelującego 2:1
  • szczypta soli
  • ćwierć szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu (można dać nawet więcej)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czerwona porzeczka do serów i mięs

Przygotowanie

  1. Porzeczki wymieszaj w dużym rondlu z cukrem żelującym, pozostaw na godzinkę, by owoce puściły nieco soku. To nie jest konieczny etap, możesz smażyć porzeczki od razu, ale chwila oddechu często przydaje się w ferworze robienia przetworów.

  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki – sól, ocet, cynamon, goździki i zgnieciony czerwony pieprz. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, by nie rozgnieść porzeczkowych kulek. Zacznij podgrzewać na średnim ogniu.

  3. W międzyczasie przygotuj niewielkie słoiki i nakrętki. Wyparz je wrzątkiem lub wypiecz w piekarniku (ja wybieram wrzątek, bo jest chyba łatwiejszy w obsłudze).

  4. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia, mieszając raz czy dwa podczas podgrzewania. Zmniejsz płomień i smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Przełóż porzeczki do wyparzonych słoików, zakręcaj od razu i stawiaj na 10 minut dnem do góry. Potem odwróć słoiczki do normalnej pozycji, a gdy wystygną – sprawdź, czy na pewno wszystkie się zamknęły. Jeszcze tylko oznacz słoiki etykietami – i Twoja czerwona porzeczka do serów i mięs jest gotowa!

  5. Czerwona porzeczka do serów i mięs – jak podawać?
    Przede wszystkim należy tę porzeczkę potraktować jak każdy zimny sos. Czyli podajemy tak, jak musztardę, keczup, chrzan, majonez i inne pokrewne sosy. Idealnie komponuje się z daniami, do których zwykle używamy żurawiny – czyli np. do sera z grilla lub patelni – porzeczkę polubią camembert, halloumi, wędzony oscypek czy panierowany żółty ser. Sos porzeczkowy nadaje się też do podania z zimnymi mięsami i pasztetami. A z czym jeszcze? To już musisz wypraktykować osobiście. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń