Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona porzeczka do serów i mięs fenomenalnie zastępuje żurawinę albo borówkę, stosowane zwyczajowo do takich dań. Wypróbowałam ten sos wiele lat temu, gdy mieliśmy w ogrodzie kilka własnych krzewów. Teraz niestety zestarzały się i nie mam czerwonych porzeczek, poluję więc na rozmaite okazje.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 118
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 144
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 86
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 177
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 118
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 144
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 86
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 177
Składniki
Porzeczki wymieszaj w dużym rondlu z cukrem żelującym, pozostaw na godzinkę, by owoce puściły nieco soku. To nie jest konieczny etap, możesz smażyć porzeczki od razu, ale chwila oddechu często przydaje się w ferworze robienia przetworów.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki – sól, ocet, cynamon, goździki i zgnieciony czerwony pieprz. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, by nie rozgnieść porzeczkowych kulek. Zacznij podgrzewać na średnim ogniu.
W międzyczasie przygotuj niewielkie słoiki i nakrętki. Wyparz je wrzątkiem lub wypiecz w piekarniku (ja wybieram wrzątek, bo jest chyba łatwiejszy w obsłudze).
Doprowadź zawartość rondla do wrzenia, mieszając raz czy dwa podczas podgrzewania. Zmniejsz płomień i smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Przełóż porzeczki do wyparzonych słoików, zakręcaj od razu i stawiaj na 10 minut dnem do góry. Potem odwróć słoiczki do normalnej pozycji, a gdy wystygną – sprawdź, czy na pewno wszystkie się zamknęły. Jeszcze tylko oznacz słoiki etykietami – i Twoja czerwona porzeczka do serów i mięs jest gotowa!
Czerwona porzeczka do serów i mięs – jak podawać? Przede wszystkim należy tę porzeczkę potraktować jak każdy zimny sos. Czyli podajemy tak, jak musztardę, keczup, chrzan, majonez i inne pokrewne sosy. Idealnie komponuje się z daniami, do których zwykle używamy żurawiny – czyli np. do sera z grilla lub patelni – porzeczkę polubią camembert, halloumi, wędzony oscypek czy panierowany żółty ser. Sos porzeczkowy nadaje się też do podania z zimnymi mięsami i pasztetami. A z czym jeszcze? To już musisz wypraktykować osobiście. Smacznego!