Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta pyszna, ale ja wolę kiszone jabłka :))
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3896
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 309
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 721
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3896
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 309
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 721
Składniki
Kapustę podzielić na cztery części. W kamiennym garnku do kiszenia ułożyć pierwszą warstwę kapusty, posolić 2 łyżki, ubijać aż pojawi się woda (tzw. gorycz kapuściana), którą trzeba odlać. Warstwę kapusty posypać częścią marchewki, dać odrobinę kminku, 2-3 listka laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Ułożyć cztery połówki jabłka. Wsypać kolejną warstwę kapusty, ponownie ubijać, uważając aby nie zgnieść jabłek włożonych wcześniej. Ponownie dodać marchew, przyprawy i cztery połówki jabłka. Schemat powtórzyć jeszcze dwukrotnie, ale już bez jabłek. Kapustę przykryć deseczkami, obciążyć kamieniem lub ciężarkiem. Kamionkę nakryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu. Przez kilka dni sprawdzać, czy kapusta nie wydziela zbyt dużo soku, jeśli tak, należy go odlać.
Kapusta potrzebuje 3- 4 tygodnie, aby była w pełni ukiszona. Smacznego.