Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta pyszna, ale ja wolę kiszone jabłka :))
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 24
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4181
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8612
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 877
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 24
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4181
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8612
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 877
Składniki
Kapustę podzielić na cztery części. W kamiennym garnku do kiszenia ułożyć pierwszą warstwę kapusty, posolić 2 łyżki, ubijać aż pojawi się woda (tzw. gorycz kapuściana), którą trzeba odlać. Warstwę kapusty posypać częścią marchewki, dać odrobinę kminku, 2-3 listka laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Ułożyć cztery połówki jabłka. Wsypać kolejną warstwę kapusty, ponownie ubijać, uważając aby nie zgnieść jabłek włożonych wcześniej. Ponownie dodać marchew, przyprawy i cztery połówki jabłka. Schemat powtórzyć jeszcze dwukrotnie, ale już bez jabłek. Kapustę przykryć deseczkami, obciążyć kamieniem lub ciężarkiem. Kamionkę nakryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu. Przez kilka dni sprawdzać, czy kapusta nie wydziela zbyt dużo soku, jeśli tak, należy go odlać.
Kapusta potrzebuje 3- 4 tygodnie, aby była w pełni ukiszona. Smacznego.