Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowa kapusta kiszona z jabłkami

Domowa kapusta kiszona z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659

Dodano:

Odsłon: 9114

Kapusta pyszna, ale ja wolę kiszone jabłka :))

Składniki

  • poszatkowana biała kapusta 10 kg
  • marchew starta na tarce o grubych oczkach 10 szt
  • sól 8- 10 łyżek
  • kminek, ziele angielskie, liście laurowe
  • jabłka, najlepiej winne 4 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa kapusta kiszona z jabłkami

Przygotowanie

  1. Kapustę podzielić na cztery części. W kamiennym garnku do kiszenia ułożyć pierwszą warstwę kapusty, posolić 2 łyżki, ubijać aż pojawi się woda (tzw. gorycz kapuściana), którą trzeba odlać. Warstwę kapusty posypać częścią marchewki, dać odrobinę kminku, 2-3 listka laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Ułożyć cztery połówki jabłka. Wsypać kolejną warstwę kapusty, ponownie ubijać, uważając aby nie zgnieść jabłek włożonych wcześniej. Ponownie dodać marchew, przyprawy i cztery połówki jabłka. Schemat powtórzyć jeszcze dwukrotnie, ale już bez jabłek.
    Kapustę przykryć deseczkami, obciążyć kamieniem lub ciężarkiem. Kamionkę nakryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu. Przez kilka dni sprawdzać, czy kapusta nie wydziela zbyt dużo soku, jeśli tak, należy go odlać.

  2. Kapusta potrzebuje 3- 4 tygodnie, aby była w pełni ukiszona.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 30 grudnia 2013 kurcze, ale bym chciała sobie taką zrobić, muszę taki garnek sobie sprawić, bo szatkownicę mam :)tylko jeszcze pomieszczenia z odpowiednią temp nie mam ://u mnie w mieszkaniu, nawet jak ostro wietrzę to mam najmniej 22 stopnie, ile stopni to odpowiednia temperatura? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń