Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659
Dodano: 29.12.2013
Odsłon: 9114
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Kapustę podzielić na cztery części. W kamiennym garnku do kiszenia ułożyć pierwszą warstwę kapusty, posolić 2 łyżki, ubijać aż pojawi się woda (tzw. gorycz kapuściana), którą trzeba odlać. Warstwę kapusty posypać częścią marchewki, dać odrobinę kminku, 2-3 listka laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Ułożyć cztery połówki jabłka. Wsypać kolejną warstwę kapusty, ponownie ubijać, uważając aby nie zgnieść jabłek włożonych wcześniej. Ponownie dodać marchew, przyprawy i cztery połówki jabłka. Schemat powtórzyć jeszcze dwukrotnie, ale już bez jabłek.
Kapustę przykryć deseczkami, obciążyć kamieniem lub ciężarkiem. Kamionkę nakryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu. Przez kilka dni sprawdzać, czy kapusta nie wydziela zbyt dużo soku, jeśli tak, należy go odlać.
Kapusta potrzebuje 3- 4 tygodnie, aby była w pełni ukiszona.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Ewaaa 30 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
kurcze, ale bym chciała sobie taką zrobić, muszę taki garnek sobie sprawić, bo szatkownicę mam :)tylko jeszcze pomieszczenia z odpowiednią temp nie mam ://u mnie w mieszkaniu, nawet jak ostro wietrzę to mam najmniej 22 stopnie, ile stopni to odpowiednia temperatura? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz