Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa konfitura z żurawiny stanowi idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. W przeciwieństwie do dżemów, są to owoce zatopione i smażone w syropie cukrowym. Dodatek pomarańczy i cynamonu bardzo ciekawie podbija smak. Masa jest gęsta i rozpływa się w ustach, a kawałki całej żurawiny przywodzą na myśl ciepłe i słoneczne dni jesieni.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
Składniki
Żurawinę umyj i osusz.
Do głębokiej patelni wlej wodę i dodaj cukier. Wymieszaj i podgrzewaj na niskiej mocy palnika. Gotuj przez kilka minut do zgęstnienia.
Dodaj owoce i wymieszaj. Smaż całość przez ok. 20 minut aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź.
Ponownie zagotuj konfiturę i smaż ją tym razem przez 10 minut, aż wszystkie owoce będą pokryte syropem cukrowym. Dodaj sok pomarańczowy, skórkę i cynamon. Dobrze wymieszaj.
Gorącą masę przenieś do wysterylizowanego wcześniej słoika. Zakręć.
Słoik wstaw do piekarnika nagrzanego do 115 st. Celsjusza. Pasteryzuj przez 20 minut.
Domowe konfitury z żurawiny przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.