Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa konserwa przygotowywana metodą 3x30, to pasteryzowanie konserwy przez 3 dni po 30 minut. Dzięki temu mamy pewność, że pozbędziemy się wszystkich bakterii. Proces tyndalizacji to także gwarancja wspaniałego smaku nawet po kilku miesiącach od zrobienia konserwy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 277
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 277
Składniki
W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy.
Mięso pokrój na mniejsze części – nie muszą być równe. Przełóż do miski, wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj. Każdy kawałek mięsa powinien być nimi obtoczony.
Miskę przykryj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Do czystych i wyparzonych słoików wkładaj mięso, postaraj się, aby pomiędzy kawałkami nie było pustych przestrzeni. Słoiki wypełnij do ¾ ich wysokości i dokładnie zakręć.
Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, poukładaj na niej słoiki i zalej wodą do ¾ ich wysokości. Gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze przez pół godziny.
Po tym czasie wyciągnij słoiki i odstaw do całkowitego wystudzenia na dobę. Czynność tę powtórz w kolejnych dwóch dniach (gotuj słoiki przez 30 minut i odstawiaj na dobę).