Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy ketchup

Domowy ketchup

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48494

Dodano:

Odsłon: 25698

Świetny dodatek do kanapek, itp. O niebo lepszy od tego ze sklepu... i zdrowszy. Mój ketchup to wersja z dodatkiem papryczki chili. Proponuję też dodatek czosnku, jeżeli ktoś lubi takie smaki. Oczywiście można również zrobić ketchup bez dodatków, czysto pomidorowy.

Składniki

  • pomidory 3 kg (w tym 1 kg malinowych)
  • cebula 3 szt (duże)
  • ziarna gorczycy 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • liście laurowe 2 szt
  • papryczka chili czerwona 1/2 szt
  • cukier 8 łyżeczek
  • ocet 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz, gałka muszkatołowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli: sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części.
    Następnie obieramy cebulę, kroimy w piórka. Papryczkę chili pozbawiamy ziarenek, kroimy w drobną kosteczkę.

  2. Pomidory, cebulę, papryczkę chili i ziarna gorczycy wrzucamy do garnka.

  3. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia, dodając liście laurowe i ziele angielskie .

    Zimne pomidory blendujemy (wcześniej wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie) i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Tym razem gotujemy pomidory nieco dłużej, bo około 3 godziny (na małym ogniu). W ostatniej fazie gotowania całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ocet i cukier.

  4. Gorący ketchup wkładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń