Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny dodatek do kanapek, itp. O niebo lepszy od tego ze sklepu... i zdrowszy. Mój ketchup to wersja z dodatkiem papryczki chili. Proponuję też dodatek czosnku, jeżeli ktoś lubi takie smaki. Oczywiście można również zrobić ketchup bez dodatków, czysto pomidorowy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli: sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części. Następnie obieramy cebulę, kroimy w piórka. Papryczkę chili pozbawiamy ziarenek, kroimy w drobną kosteczkę.
Pomidory, cebulę, papryczkę chili i ziarna gorczycy wrzucamy do garnka.
Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia, dodając liście laurowe i ziele angielskie . Zimne pomidory blendujemy (wcześniej wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie) i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Tym razem gotujemy pomidory nieco dłużej, bo około 3 godziny (na małym ogniu). W ostatniej fazie gotowania całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ocet i cukier.
Gorący ketchup wkładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia. Smacznego.