Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny dodatek do kanapek, itp. O niebo lepszy od tego ze sklepu... i zdrowszy. Mój ketchup to wersja z dodatkiem papryczki chili. Proponuję też dodatek czosnku, jeżeli ktoś lubi takie smaki. Oczywiście można również zrobić ketchup bez dodatków, czysto pomidorowy.
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 26
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 54
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 884
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 921
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2565
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 26
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 54
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 884
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 921
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2565
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli: sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części. Następnie obieramy cebulę, kroimy w piórka. Papryczkę chili pozbawiamy ziarenek, kroimy w drobną kosteczkę.
Pomidory, cebulę, papryczkę chili i ziarna gorczycy wrzucamy do garnka.
Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia, dodając liście laurowe i ziele angielskie . Zimne pomidory blendujemy (wcześniej wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie) i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Tym razem gotujemy pomidory nieco dłużej, bo około 3 godziny (na małym ogniu). W ostatniej fazie gotowania całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ocet i cukier.
Gorący ketchup wkładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia. Smacznego.