Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Bogactwo naturalnych witamin i minerałów. Dawniej wykorzystywany jako środek do odkażania ran, środek przeciwgrzybiczy czy też środek czystości używany w domu. Dziś szkoda mi tak cennego produktu zużywać na dezynfekcję, więc trafia od różną postacią na stół.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38244
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38244
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Skórki i cukier wrzucamy do dużego słoja, zalewamy wodą i przykrywamy szczelnie gazą by nastaw oddychał, a równocześnie muszki nie miały do niego dostępu. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 4 tygodnie- w tym czasie powinna zakończyć się fermentacja wstępna, kiedy to nastaw pieni się. Całość należy od czasu do czasu przemieszać aby nam nie spleśniało. Na wierzchu może pojawić się gruby, gładki, galaretowaty kożuszek (tzw. matka octowa). To oznacza, że proces tworzenia się octu przebiega prawidłowo a nasz ocet wyszedł bardzo wartościowy.
Po 4 tygodniach zlewamy ocet do butelek i odstawiamy na kolejne 4-6 tygodni by się wyklarował. Im dłużej stoi, tym bardziej wyrazisty w smaku staje się.
Uwagi: a) Skórki można zastąpić całymi jabłkami, najlepiej słodkimi. b) nie wyrzucaj matki octowej- przyda się do tworzenia kolejnych octów jabłkowych- przyspieszy fermentację, lub octów z innych owoców (śliwkowych, malinowych itp). c) smak octu jest lepszy z wiekiem d) Osad na dnie butelki, świadczy o tym, że jest naturalny. e) Ocet można zastosować jako produkt poprawiający pracę żołądka-piję na czczo łyżkę octu rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody.