Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować domowy paprykarz szczeciński w słoiczkach
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4124
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416242
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2822
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4124
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416242
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2822
Składniki
Ryż ugotuj na sypko i odstaw do ostudzenia.
Rybę gotuj na parze 10-15 minut w zależności od wielkości, także odstaw do ostudzenia.
Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni razem z czosnkiem.
Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę, i lekko podsmaż.
Do warzyw dodaj passatę, koncentrat pomidorowy, obie papryki, cukier i 7 łyżek oleju rzepakowego.
Duś ok. 10 minut, żeby płyny się zredukowały.
Do całej masy dodaj ryż i rozdrobnioną rybę.
Dopraw solą i białym pieprzem do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.
Duś jeszcze przez ok. 5 minut.
Umyte słoiczki napełnij paprykarzem i dokładnie pozakręcaj.
Ostatnim etapem jest trzykrotna pasteryzacja, czyli tyndalizacja.
Dzień pierwszy pasteryzuj słoiczki z paprykarzem w temperaturze ok. 90°C przez 60 minut.
Po ok. 24 godzinach ponownie, tym razem przez 45 minut.
Trzeciego dnia 30 minut.
Tak przygotowany paprykarz możesz przechowywać (niekoniecznie w lodówce) nawet 6 miesięcy.