Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować domowy paprykarz szczeciński w słoiczkach
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12974
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14269
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5902
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12974
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14269
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5902
Składniki
Ryż ugotuj na sypko i odstaw do ostudzenia.
Rybę gotuj na parze 10-15 minut w zależności od wielkości, także odstaw do ostudzenia.
Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni razem z czosnkiem.
Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę, i lekko podsmaż.
Do warzyw dodaj passatę, koncentrat pomidorowy, obie papryki, cukier i 7 łyżek oleju rzepakowego.
Duś ok. 10 minut, żeby płyny się zredukowały.
Do całej masy dodaj ryż i rozdrobnioną rybę.
Dopraw solą i białym pieprzem do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.
Duś jeszcze przez ok. 5 minut.
Umyte słoiczki napełnij paprykarzem i dokładnie pozakręcaj.
Ostatnim etapem jest trzykrotna pasteryzacja, czyli tyndalizacja.
Dzień pierwszy pasteryzuj słoiczki z paprykarzem w temperaturze ok. 90°C przez 60 minut.
Po ok. 24 godzinach ponownie, tym razem przez 45 minut.
Trzeciego dnia 30 minut.
Tak przygotowany paprykarz możesz przechowywać (niekoniecznie w lodówce) nawet 6 miesięcy.