Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy przecier pomidorowy do słoików

Domowy przecier pomidorowy do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 2311 Ocena: 14557

Dodano:

Odsłon: 21601

Domowy przepis na pyszny, zdrowy przecier pomidorowy. Po co kupować "gotowce" skoro można szybko i łatwo zrobić go samemu :)

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg jabłek
  • 0,5 kg warzyw (marchew, pietruszka, seler)
  • 25 dag cebuli
  • 1 łyzka kminku
  • 5 dag musztardy
  • 1 dag zmielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 200 ml octu
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory, warzywa, jabłka i cebulę i zmielić w maszynce, dodać przyprawy, przełożyć do garnka i odstawić na 24 godziny.

  2. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito, ponownie wlać do garnka, zagrzać i gorący przecier wlewać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić mocno, odwrócić do góry dnem, miąższ również zagotować, włożyć do słoika i wykorzystać np. do lecza z cukinii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka40 28 sierpnia 2013 bo to nie jest zwykły przecier tylko coś w rodzaju keczupu

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

WrobelekB 16 sierpnia 2013 No jasne kto psuje przecier dodajac ocet.Smaczne sa same pomidory mniej to na uwadze.Pozdrawiam.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Iwetta 11 sierpnia 2013 Co to za zdrowy przecier pomidorowy, skoro dajesz do niego ocet? Nie żal Ci prawdziwego smaku pomidorów?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń