Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
domowy naturalny sok porzeczkowy, bez gotowania. Konserwowany naturalnie cukrem. Tak robiła moja Babcia i Mama i ja też :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14161
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1639
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16161
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6507
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14161
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1639
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16161
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6507
Składniki
Owoce nie mogą być pogniecione. Najlepiej nastawić sok zaraz po zebraniu owoców, ostatecznie w dniu następnym. Porzeczki obrać z ogonków, dobrze opłukać ciepłą wodą. Osaczyć na sicie.
Do wyparzonego słoja wsypywać warstwami owoce i cukier. Warstwy cukru troszkę cieńsze. Nie musimy wsypać od razu całego cukru. Resztę dosypiemy po kilku dniach. Górna warstwa cukru musi dobrze przykrywać owoce. Słój przykrywamy bawełniana serwetką lub potrójnie złożoną gazą. Zakładam gumkę. Musi być dostęp tlenu. Odstawiamy w chłodne miejsce raczej zacienione ale przewiewne. Ja odstawiam do chłodnej pralni. Sok naciąga od 4 do 6 tygodni. Co kilka dni sprawdzam czy nie dosypać cukru.
Zlewam sok gdy cały cukier się rozpuści. W zeszłym roku mniej więcej tydzień przed zlaniem słoje wyglądały tak :) Przecedzam owoce przez sito. Gęsty słodki sok zlewam do wypasteryzowanych suchych butelek. Zakręcam korkami dodatkowo przez folię spożywczą, gdyż na korku niestety lubią zostać bakterie. Tak przygotowanego soku już nie pasteryzuję. Jest naturalnie zakonserwowany cukrem i stoi spokojnie w piwnicy nawet całą zimę ! Taki sok zawiera naturalną witaminę C nie zabitą temperaturą przetwarzania.