Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
domowy naturalny sok porzeczkowy, bez gotowania. Konserwowany naturalnie cukrem. Tak robiła moja Babcia i Mama i ja też :)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37934
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9231
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37934
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9231
Składniki
Owoce nie mogą być pogniecione. Najlepiej nastawić sok zaraz po zebraniu owoców, ostatecznie w dniu następnym. Porzeczki obrać z ogonków, dobrze opłukać ciepłą wodą. Osaczyć na sicie.
Do wyparzonego słoja wsypywać warstwami owoce i cukier. Warstwy cukru troszkę cieńsze. Nie musimy wsypać od razu całego cukru. Resztę dosypiemy po kilku dniach. Górna warstwa cukru musi dobrze przykrywać owoce. Słój przykrywamy bawełniana serwetką lub potrójnie złożoną gazą. Zakładam gumkę. Musi być dostęp tlenu. Odstawiamy w chłodne miejsce raczej zacienione ale przewiewne. Ja odstawiam do chłodnej pralni. Sok naciąga od 4 do 6 tygodni. Co kilka dni sprawdzam czy nie dosypać cukru.
Zlewam sok gdy cały cukier się rozpuści. W zeszłym roku mniej więcej tydzień przed zlaniem słoje wyglądały tak :) Przecedzam owoce przez sito. Gęsty słodki sok zlewam do wypasteryzowanych suchych butelek. Zakręcam korkami dodatkowo przez folię spożywczą, gdyż na korku niestety lubią zostać bakterie. Tak przygotowanego soku już nie pasteryzuję. Jest naturalnie zakonserwowany cukrem i stoi spokojnie w piwnicy nawet całą zimę ! Taki sok zawiera naturalną witaminę C nie zabitą temperaturą przetwarzania.