Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki z przełomu lata i jesieni. Małe, zgrabne słoiczki skrywające w sobie wspomnienie ciepłych, letnich dni i zapach lasu. Na zdobycie jeżyn nie będzie za późno nawet w październiku. Dżem zaskoczy Was swoim intensywnym kolorem mam nadzieję, że interesującym smakiem również.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 41
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 109
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2819
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4182
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 41
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 109
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2819
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4182
Składniki
Brzoskwinie i banany obieramy ze skórki, z brzoskwini wyjmujemy pestkę. Owoce kroimy w niewielkie kawałki i przekładamy do rondla z 2 -3 łyżkami wody. Smażymy przez moment po czym dodajemy jeżyny - mrożone lub świeżo zerwane. Jeżeli chcemy przygotować dżem z owoców sklepowych poleciłabym podwoić ilość jeżyn (jeżyna - 60 dag, banan i brzoskwinia po 2, cukru około 35 dag) lub zredukować o połowę ilość pozostałych owoców (30 dag jeżyn, po jednym bananie i brzoskwini, niecałe 20 dag cukru).
Laskę wanilii przecinamy na pół, środek wydrążamy nożem i dodajemy do owoców. Owoce miksujemy, a następnie dodajemy resztę laski, gotujemy na niewielkim ogniu 15 - 20 minut. Do musu dodajemy cukier oraz saszetkę pektyny wybranej firmy (dżem wtedy wyjdzie nam bardzo gęsty, niemal jak marmolada, aby uzyskać luźniejszą konsystencję, dodajemy połowę). Gotujemy od czasu do czasu mieszając przez kilka minut - wg zaleceń producenta. gotowy i gorący dżem przekładamy do wygotowanych, czystych słoiczków, pamiętając o tym, aby wyjąć laskę wanilii, ewentualnie przetrzeć dżem przez sitko w celu pozbycia się pestek jeżyn. Słoiczki zakręcamy i układamy do góry dnem. Dla pewności można je następnego dnia zagotować.