Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem malinowy

Dżem malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 554 Ocena: 11137

Dodano:

Odsłon: 6234

Najszybszy z możliwych

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maliny zasypałam cukrem na dobę. Moim celem było zrobienie soku, ale zawsze zostają składniki na dżem.

    Maliny przepuściłam przez sokownik i zostało mi sporo pulpy z miąższem- maliny gorzej puszczają sok.

    W wersji bez sokownika maliny wrzuca się do gara i gotuje mieszając aż całkiem zmiękną. Zlewa się nadmiar soku i zostaje pulpa.

  2. Tak wygląda dżem z nadmiarem soku. Zebrałam go i zapasteryzowałam do butelek.

    Dżem nałożyłam do słoików i też zapasteryzowałam. Około 20 minut od zagotowania się wody, a poziom wody powinien sięgać poziomu dżemu w słoikach.

    Jest to najszybsza wersja, z pestkami tak jak lubię.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń