Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 396
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1784
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 353
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 396
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1784
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 353
Składniki
Maliny zasypałam cukrem na dobę. Moim celem było zrobienie soku, ale zawsze zostają składniki na dżem. Maliny przepuściłam przez sokownik i zostało mi sporo pulpy z miąższem- maliny gorzej puszczają sok. W wersji bez sokownika maliny wrzuca się do gara i gotuje mieszając aż całkiem zmiękną. Zlewa się nadmiar soku i zostaje pulpa.
Tak wygląda dżem z nadmiarem soku. Zebrałam go i zapasteryzowałam do butelek. Dżem nałożyłam do słoików i też zapasteryzowałam. Około 20 minut od zagotowania się wody, a poziom wody powinien sięgać poziomu dżemu w słoikach. Jest to najszybsza wersja, z pestkami tak jak lubię.
Smacznego :)