Przetwory Przepis na:
Dżem malinowy

Przygotowanie
-
Maliny zasypałam cukrem na dobę. Moim celem było zrobienie soku, ale zawsze zostają składniki na dżem.
Maliny przepuściłam przez sokownik i zostało mi sporo pulpy z miąższem- maliny gorzej puszczają sok.
W wersji bez sokownika maliny wrzuca się do gara i gotuje mieszając aż całkiem zmiękną. Zlewa się nadmiar soku i zostaje pulpa. -
Tak wygląda dżem z nadmiarem soku. Zebrałam go i zapasteryzowałam do butelek.
Dżem nałożyłam do słoików i też zapasteryzowałam. Około 20 minut od zagotowania się wody, a poziom wody powinien sięgać poziomu dżemu w słoikach.
Jest to najszybsza wersja, z pestkami tak jak lubię. -
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (16)

Docherro 04 wrześniaZgłoś do usunięcia
Pycha....:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 26 sierpniaZgłoś do usunięcia
Az czuje ten zapach, pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 26 sierpniaZgłoś do usunięcia
Pyszny pomysł:) Jak to mówią moi domownicy: pesteczki w przetworach świadczą o domowej produkcji - dotyczy to malin i innych owoców ale głównie pomidorów. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ElMar 26 sierpniaZgłoś do usunięcia
Domowe dżemy są bardzo smaczne, Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Pieprzyczfantazja 24 sierpniaZgłoś do usunięcia
pyszności! właśnie dzisiaj rozkręcam produkcję z malin :D Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 23 sierpniaZgłoś do usunięcia
Podziwiam Twoją zapobiegliwość.A dżemik extra. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 22 sierpniaZgłoś do usunięcia
Taki to u mnie schodzi hurtowo :) PYCHA!!!!!!!Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 22 sierpniaZgłoś do usunięcia
Super dżem z malin. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz