Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato zamknięte w słoiku :) Kto raz spróbuje takiego dżemu więcej nie sięgnie po sklepowe produkty.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2241
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1344
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3514
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1153
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2241
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1344
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3514
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1153
Składniki
Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy. Wkładamy do garnka, albo dużej patelni i zasypujemy cukrem ( na początek proponuję 1/2 kg ). Smażymy najpierw na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści, potem zmniejszamy płomień do minimum i smażymy często mieszając przez 30-40 minut. W trakcie zbieramy łyżką szumy jakie powstają na powierzchni i robimy próbę słodkości - w razie potrzeby dosładzamy.
Jeśli nie mamy pewności co do konsystencji to jest prosty sposób na sprawdzenie tego (kiedyś wyszukałam w internecie) - na zmrożony talerzyk dajemy kroplę naszego dżemu i wkładamy do zamrażalnika na minutkę. Jeśli po wyjęciu przejedziemy po nim palcem i ślad pozostanie to oznacza, że można go do słoików ładować. Jeśli dżem nam spłynie w to samo miejsce - trzeba smażyć dalej.
Dżem rozlewamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem. Zawijamy w koc i dajemy mu spokojnie wystygnąć.