Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato zamknięte w słoiku :) Kto raz spróbuje takiego dżemu więcej nie sięgnie po sklepowe produkty.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3763
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3763
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Składniki
Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy. Wkładamy do garnka, albo dużej patelni i zasypujemy cukrem ( na początek proponuję 1/2 kg ). Smażymy najpierw na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści, potem zmniejszamy płomień do minimum i smażymy często mieszając przez 30-40 minut. W trakcie zbieramy łyżką szumy jakie powstają na powierzchni i robimy próbę słodkości - w razie potrzeby dosładzamy.
Jeśli nie mamy pewności co do konsystencji to jest prosty sposób na sprawdzenie tego (kiedyś wyszukałam w internecie) - na zmrożony talerzyk dajemy kroplę naszego dżemu i wkładamy do zamrażalnika na minutkę. Jeśli po wyjęciu przejedziemy po nim palcem i ślad pozostanie to oznacza, że można go do słoików ładować. Jeśli dżem nam spłynie w to samo miejsce - trzeba smażyć dalej.
Dżem rozlewamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem. Zawijamy w koc i dajemy mu spokojnie wystygnąć.