Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć marchewki pod koniec zimy nie smakują już tak delikatnie, jak młode, to jednak wciąż jeszcze są wystarczająco soczyste. Dzięki temu dżem marchewkowo-pomarańczowy wyszedł smaczny i bardzo intrygujący. W smaku wyczuwam marchew i aromat skórki z pomarańczy, ale muszę ten dżem przetestować na kimś nieświadomym – ciekawe, czy wyczuje smak marchewki… Co ważne – waga wszystkich składników – już po obraniu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19770
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 451
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 411
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6799
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242288
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19770
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 451
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 411
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6799
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242288
Składniki
Marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do Speedcooka. Zmiksuj – czas 5 sekund, obroty 8. Potem zgarnij kopystką marchewkę z boków naczynia i jeszcze raz zmiksuj – czas 10 sekund, obroty 4.
Warzywo przełóż do osobnego naczynia.
Pomarańcze obierz ze skórki, jeśli jest to gruba skóra z dużą ilością albedo. Czerwone pomarańcze mają delikatną skórkę, więc nie trzeba obierać, wystarczy odciąć oba końce. Jeśli jednak zdecydujesz się obrać czerwone pomarańcze ze skórki – gotowy dżem będzie delikatniejszy w smaku, bez wyczuwalnego, lekko gorzkiego posmaku skórki pomarańczowej (który ja po prostu uwielbiam!)
Pokrój owoce na duże kawałki i włóż do naczynia, zmiksuj – czas 10 sekund, obroty 5.
Dodaj sok z połowy cytryny, rozdrobnioną marchew i wodę. Włącz gotowanie, czas 30 min/temp.100 st./obr. 2. Następnie wsyp cukier i jeszcze gotuj – czas 30 min/temp. 100 st./obr. 2. Na koniec dodaj konfiturex/dżemix/żelfix i zamieszaj, czas 20 sekund/temp. 100 st./obr. 3.
Gorący dżem marchewkowo-pomarańczowy wlej do wyparzonych słoiczków i zakręć, postaw na chwilkę do góry dnem. Gotowe!
Ten nietuzinkowy dżem można też przygotować metodą tradycyjną, czyli w rondlu. Wystarczy pokroić drobno składniki, dodawać do garnka według podanej wyżej kolejności, podgrzewać i smażyć zgodnie z powyższymi zaleceniami czasowymi. Wystarczy odrobina kalkulacji, kombinacji i myślenia – i wszystko pięknie się uda. To łatwe!