Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć marchewki pod koniec zimy nie smakują już tak delikatnie, jak młode, to jednak wciąż jeszcze są wystarczająco soczyste. Dzięki temu dżem marchewkowo-pomarańczowy wyszedł smaczny i bardzo intrygujący. W smaku wyczuwam marchew i aromat skórki z pomarańczy, ale muszę ten dżem przetestować na kimś nieświadomym – ciekawe, czy wyczuje smak marchewki… Co ważne – waga wszystkich składników – już po obraniu.
Śmietankowiec to lekkie, kolorowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na letn...
Odsłon: 11505
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 295
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 546
Tradycyjne rolady wieprzowe to przepis wywodzący się z Niemiec. Mięso nadziew...
Odsłon: 10477
Śmietankowiec to lekkie, kolorowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na letn...
Odsłon: 11505
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 295
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 546
Tradycyjne rolady wieprzowe to przepis wywodzący się z Niemiec. Mięso nadziew...
Odsłon: 10477
Składniki
Marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do Speedcooka. Zmiksuj – czas 5 sekund, obroty 8. Potem zgarnij kopystką marchewkę z boków naczynia i jeszcze raz zmiksuj – czas 10 sekund, obroty 4.
Warzywo przełóż do osobnego naczynia.
Pomarańcze obierz ze skórki, jeśli jest to gruba skóra z dużą ilością albedo. Czerwone pomarańcze mają delikatną skórkę, więc nie trzeba obierać, wystarczy odciąć oba końce. Jeśli jednak zdecydujesz się obrać czerwone pomarańcze ze skórki – gotowy dżem będzie delikatniejszy w smaku, bez wyczuwalnego, lekko gorzkiego posmaku skórki pomarańczowej (który ja po prostu uwielbiam!)
Pokrój owoce na duże kawałki i włóż do naczynia, zmiksuj – czas 10 sekund, obroty 5.
Dodaj sok z połowy cytryny, rozdrobnioną marchew i wodę. Włącz gotowanie, czas 30 min/temp.100 st./obr. 2. Następnie wsyp cukier i jeszcze gotuj – czas 30 min/temp. 100 st./obr. 2. Na koniec dodaj konfiturex/dżemix/żelfix i zamieszaj, czas 20 sekund/temp. 100 st./obr. 3.
Gorący dżem marchewkowo-pomarańczowy wlej do wyparzonych słoiczków i zakręć, postaw na chwilkę do góry dnem. Gotowe!
Ten nietuzinkowy dżem można też przygotować metodą tradycyjną, czyli w rondlu. Wystarczy pokroić drobno składniki, dodawać do garnka według podanej wyżej kolejności, podgrzewać i smażyć zgodnie z powyższymi zaleceniami czasowymi. Wystarczy odrobina kalkulacji, kombinacji i myślenia – i wszystko pięknie się uda. To łatwe!