Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem pomidorowy

Dżem pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 5623

Dodano:

Odsłon: 1494

Dżem z pomidorów z nutką cynamonu.Doskonały jako dodatek np do twarogu lub sera pleśniowego

Składniki

  • Pomidory 1 kg
  • Cukier ok 100-150 g
  • Laska cynamonu (opcjonalnie)
  • Sok z 1/2 cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić w mniejsze kawałki,przełożyć do garnka i zasypać cukrem.
    Do pomidorów dodać laskę cynamonu (opcjonalnie)i podsmażać często mieszając.
    Gdy pomidory się rozgotują dodać sok z cytryny a następnie zblendować.
    Gotować jeszcze przez chwilę,wyciągnąć laskę cynamonu i przełożyć gorące do wyparzonych słoiczków.Odwrócić dnem do góry i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Dżem można również przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek (ja tego nie robiłam)
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń