Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem rabarbarowy z suszonymi morelami i rozmarynem

Dżem rabarbarowy z suszonymi morelami i rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 145

Każdej wiosny przygotowuję dżem rabarbarowy w jakiejś ciekawej formie. W mojej kuchni i spiżarni od dawna króluje skandynawski hiram (przepis na blogu, na Smakerze zresztą też), ale przecież jestem ciekawska! A to sprawia, że często próbuję nowości. Niektóre zostają w domowej tradycji kulinarnej, inne robię tylko raz – by spróbować. Nie wszystkie nowości zostają z nami na dłużej. Ale ten dżem rabarbarowy o niezwykle bogatym aromacie chyba na stałe wejdzie do repertuaru wiosennych przetworów. Jest pyszny i nietuzinkowy. Mój dżem charakteryzuje się złożonym smakiem i aromatem kwaśnego rabarbaru, słodkich moreli oraz świeżego rozmarynu i pomarańczy. Spróbuj koniecznie!

Składniki

  • 1 kg rabarbaru (waga po przygotowaniu)
  • 250 g suszonych moreli
  • sok z 1 bardzo dużej pomarańczy + otarta skórka
  • ok. 450 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem rabarbarowy z suszonymi morelami i rozmarynem

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na 1-1,5 cm kawałki (nie obieraj rabarbaru, aby zachować jego czerwony kolor). Następnie dodaj sok z cytryny oraz świeże gałązki rozmarynu. Zasyp cukrem wymieszanym z otartą skórką z pomarańczy i odstaw na kilka godzin, aż rabarbar puści sok.

  2. Następnie zagotuj preparację i po ostudzeniu pozostaw pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc.

  3. Suszone morele pokrój w paski, zalej podgrzanym lekko sokiem wyciśniętym z pomarańczy i pozostaw na kilka godzin. Robisz to po to, by morele mogły wchłonąć sok i napęcznieć.

  4. Wymieszaj nasiąknięte sokiem morele z podsmażonym rabarbarem (jeśli nie wchłonęły całego soku pomarańczowego, to możesz je odsączyć, by dżem nie był zbyt rzadki). Zagotuj całość i smaż na wolnym ogniu przez ok. 45 minut lub do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec smażenia wyciągnij gałązki rozmarynu, by aromat nie był zbyt mocny.

  5. Jeśli wolisz dżemy o bardziej zwartej konsystencji, pod koniec smażenia możesz dodać odrobinę naturalnej pektyny. Moim zdaniem jednak nie jest to konieczne, mój dżem okazał się być wystarczająco gęstym. Taki właśnie lubię

  6. Gotowy gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków i szczelnie zamknij. Zakręcone słoiki postaw na 10 minut dnem do góry.

  7. Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.

  8. Dżem gotowy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń