Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdej wiosny przygotowuję dżem rabarbarowy w jakiejś ciekawej formie. W mojej kuchni i spiżarni od dawna króluje skandynawski hiram (przepis na blogu, na Smakerze zresztą też), ale przecież jestem ciekawska! A to sprawia, że często próbuję nowości. Niektóre zostają w domowej tradycji kulinarnej, inne robię tylko raz – by spróbować. Nie wszystkie nowości zostają z nami na dłużej. Ale ten dżem rabarbarowy o niezwykle bogatym aromacie chyba na stałe wejdzie do repertuaru wiosennych przetworów. Jest pyszny i nietuzinkowy. Mój dżem charakteryzuje się złożonym smakiem i aromatem kwaśnego rabarbaru, słodkich moreli oraz świeżego rozmarynu i pomarańczy. Spróbuj koniecznie!
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 76
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2883
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 311
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 76
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2883
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 311
Składniki
Rabarbar umyj, osusz i pokrój na 1-1,5 cm kawałki (nie obieraj rabarbaru, aby zachować jego czerwony kolor). Następnie dodaj sok z cytryny oraz świeże gałązki rozmarynu. Zasyp cukrem wymieszanym z otartą skórką z pomarańczy i odstaw na kilka godzin, aż rabarbar puści sok.
Następnie zagotuj preparację i po ostudzeniu pozostaw pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc.
Suszone morele pokrój w paski, zalej podgrzanym lekko sokiem wyciśniętym z pomarańczy i pozostaw na kilka godzin. Robisz to po to, by morele mogły wchłonąć sok i napęcznieć.
Wymieszaj nasiąknięte sokiem morele z podsmażonym rabarbarem (jeśli nie wchłonęły całego soku pomarańczowego, to możesz je odsączyć, by dżem nie był zbyt rzadki). Zagotuj całość i smaż na wolnym ogniu przez ok. 45 minut lub do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec smażenia wyciągnij gałązki rozmarynu, by aromat nie był zbyt mocny.
Jeśli wolisz dżemy o bardziej zwartej konsystencji, pod koniec smażenia możesz dodać odrobinę naturalnej pektyny. Moim zdaniem jednak nie jest to konieczne, mój dżem okazał się być wystarczająco gęstym. Taki właśnie lubię
Gotowy gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków i szczelnie zamknij. Zakręcone słoiki postaw na 10 minut dnem do góry.
Nie trzeba dodatkowo ich pasteryzować.
Dżem gotowy!