Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawkowy domowy

Dżem truskawkowy domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6635

Dodano:

Odsłon: 13536

Sezon truskawkowy w pełni także trzeba wykorzystać go na zrobienie naturalnych dżemów bez dodatków żel-fixów i innych.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 400 g cukru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy a następnie pozbywamy się szypułek. Ważne żeby najpierw je umyć a potem szypułkować żeby nie nabrały wody. Kroimy na pół i wrzucamy do garnka, dodajemy oba cukry i sok wyciśnięty z jednej cytryny.

  2. Dusimy na wolnym ogniu ok 1,5h do czasu aż ociągniemy pożądaną konsystencje. Po tym czasie zostawiamy truskawki jeszcze w garnku na 30 min. Odcedzamy truskawki z soku który puścił (znakomicie będzie nadawał się do piwa bądź też rozrobienia z wodą) a dżem przekładamy do słoiczków i mocno zamykamy. Odwracamy słoiczek na dno i czekamy aż wystygnie.

  3. Jeśli w najbliższym czasie zjemy przygotowany dżem nie trzeba go pasteryzować, jeśli jednak chcemy aby posłużył nam w przyszłym roku. Słoiki należy pasteryzować w gorącej wodzie.

    Jeśli chcemy żeby konsystencja była bardziej stała, dżemowa można dodać żel-fix bądź bez będzie dżem bardziej jak konfitura.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń