Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni także trzeba wykorzystać go na zrobienie naturalnych dżemów bez dodatków żel-fixów i innych.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7902
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1173
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13668
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7902
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1173
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13668
Składniki
Truskawki myjemy a następnie pozbywamy się szypułek. Ważne żeby najpierw je umyć a potem szypułkować żeby nie nabrały wody. Kroimy na pół i wrzucamy do garnka, dodajemy oba cukry i sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Dusimy na wolnym ogniu ok 1,5h do czasu aż ociągniemy pożądaną konsystencje. Po tym czasie zostawiamy truskawki jeszcze w garnku na 30 min. Odcedzamy truskawki z soku który puścił (znakomicie będzie nadawał się do piwa bądź też rozrobienia z wodą) a dżem przekładamy do słoiczków i mocno zamykamy. Odwracamy słoiczek na dno i czekamy aż wystygnie.
Jeśli w najbliższym czasie zjemy przygotowany dżem nie trzeba go pasteryzować, jeśli jednak chcemy aby posłużył nam w przyszłym roku. Słoiki należy pasteryzować w gorącej wodzie. Jeśli chcemy żeby konsystencja była bardziej stała, dżemowa można dodać żel-fix bądź bez będzie dżem bardziej jak konfitura.