Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni także trzeba wykorzystać go na zrobienie naturalnych dżemów bez dodatków żel-fixów i innych.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 329
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 333
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 517
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 329
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 333
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 517
Składniki
Truskawki myjemy a następnie pozbywamy się szypułek. Ważne żeby najpierw je umyć a potem szypułkować żeby nie nabrały wody. Kroimy na pół i wrzucamy do garnka, dodajemy oba cukry i sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Dusimy na wolnym ogniu ok 1,5h do czasu aż ociągniemy pożądaną konsystencje. Po tym czasie zostawiamy truskawki jeszcze w garnku na 30 min. Odcedzamy truskawki z soku który puścił (znakomicie będzie nadawał się do piwa bądź też rozrobienia z wodą) a dżem przekładamy do słoiczków i mocno zamykamy. Odwracamy słoiczek na dno i czekamy aż wystygnie.
Jeśli w najbliższym czasie zjemy przygotowany dżem nie trzeba go pasteryzować, jeśli jednak chcemy aby posłużył nam w przyszłym roku. Słoiki należy pasteryzować w gorącej wodzie. Jeśli chcemy żeby konsystencja była bardziej stała, dżemowa można dodać żel-fix bądź bez będzie dżem bardziej jak konfitura.