Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych przez wszystkich owoców. Dżem truskawkowy z przepisu babci to klasyka klasyków – słodki, jedwabisty, z dużą ilością witamin. Z pewnością jest o wiele zdrowszy od sklepowych. Świetnie pasuje do deserów, śniadań czy kolacji. Naleśniki z dżemem truskawkowym zrobią furorę podczas każdego obiadu.
Składniki
Truskawki umyj i osusz. Pokrój je na drobniejsze kawałki i włóż do rondla o pojemności 6-8 litrów. Zmiażdż je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj do nich sok z cytryny oraz po łyżeczce pektyny. Na górze owoców umieść kawałek masła.
Rondel postaw na dużym ogniu i zagotuj, stale mieszając. Dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ponownie zagotuj i gotuj całość przez minutę. Zdejmij rondel z ognia i zdejmij piankę, jeśli jakaś się pojawiła.
Dżem truskawkowy z przepisu babci przelać do wyparzonych wcześniej słoików, pozostawiając ok. pół centymetra wolnej przestrzeni do wieczka. Słoiki wstaw do dużego garnka. Wlej do niego wodę do wysokości ok. połowy słoików. Gotuj przez 10 minut. Po wyciągnięciu, postaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.