Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych przez wszystkich owoców. Dżem truskawkowy z przepisu babci to klasyka klasyków – słodki, jedwabisty, z dużą ilością witamin. Z pewnością jest o wiele zdrowszy od sklepowych. Świetnie pasuje do deserów, śniadań czy kolacji. Naleśniki z dżemem truskawkowym zrobią furorę podczas każdego obiadu.
Truskawki umyj i osusz. Pokrój je na drobniejsze kawałki i włóż do rondla o pojemności 6-8 litrów. Zmiażdż je za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Dodaj do nich sok z cytryny oraz po łyżeczce pektyny.
Na górze owoców umieść kawałek masła.
Rondel postaw na dużym ogniu i zagotuj, stale mieszając.
Dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ponownie zagotuj i gotuj całość przez minutę.
Zdejmij rondel z ognia i zdejmij piankę, jeśli jakaś się pojawiła.
Dżem truskawkowy z przepisu babci przelać do wyparzonych wcześniej słoików, pozostawiając ok. pół centymetra wolnej przestrzeni do wieczka.
Słoiki wstaw do dużego garnka. Wlej do niego wodę do wysokości ok. połowy słoików. Gotuj przez 10 minut. Po wyciągnięciu, postaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Warto robić przetwory na zimę. Są o wiele bardziej smaczne i zdrowsze od tych...
Odsłon: 6471
Przepis dnia
Dżem, w którym nie trzeba szukać owoców, ponieważ zajmują połowę każdego słoi...
Odsłon: 4262
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 34
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10465
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 354
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 113
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 34
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10465
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 354
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 113
Składniki
Truskawki umyj i osusz. Pokrój je na drobniejsze kawałki i włóż do rondla o pojemności 6-8 litrów. Zmiażdż je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj do nich sok z cytryny oraz po łyżeczce pektyny. Na górze owoców umieść kawałek masła.
Rondel postaw na dużym ogniu i zagotuj, stale mieszając. Dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ponownie zagotuj i gotuj całość przez minutę. Zdejmij rondel z ognia i zdejmij piankę, jeśli jakaś się pojawiła.
Dżem truskawkowy z przepisu babci przelać do wyparzonych wcześniej słoików, pozostawiając ok. pół centymetra wolnej przestrzeni do wieczka. Słoiki wstaw do dużego garnka. Wlej do niego wodę do wysokości ok. połowy słoików. Gotuj przez 10 minut. Po wyciągnięciu, postaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Małosolne z kolendrą
Przetwory
Kurczak w słoiku
Przetwory
OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ
Przetwory
Pomidory w zalewie własnej
Małosolne z kolendrą
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 45
Kurczak w słoiku
Kurczak idealny na czarną godzinę
Odsłon: 76