Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To juz ostatnie przygotowane słoiki dżemu. Byłam na ryneczku i kupiłam trochę owoców i powstało kilka słoiczków dżemu. Na zimę jak znalazł. Polecam
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1304
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24866
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 87
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1304
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24866
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 87
Składniki
Wszystkie owoce , umyć, usunąć pestki, poodrywać łodyżki, włożyć do garnka z grubym dnem i zalać wodą ( około 1 szklanki o poj. 200 ml ). Gotujemy na średnim ogniu palnika aż owoce się rozpadną mieszając co jakiś czas. Gdy owoce się rozpadną dodajemy cukier żelujący i mieszamy. Do smaku dodajemy sok z cytryny. Gorący dżem wkładamy do czystych , wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Gdy słoiki wystygną możemy pasteryzować. Smacznego
Słoiki gotowe do pasteryzacji.