Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
coś słodkiego z ostatnich sezonowych owoców
wszystkie owoce umyć, jabłka oraz gruszki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (jeśli są bardzo twarde zetrzeć na tarce o grubych oczkach), brzoskwinie oraz śliwki wydrylować i także pokroić w kostkę
pokrojone owoce przesypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 min aż puszczą sok, następnie stawiamy na gazie i gotujemy aż owoce zmiękną a cukier się rozpuści (jeśli owoce są jeszcze w dużych kawałkach proponuję użyć blendera lub durszlaka do ziemniaków- ja tak robię)
na sam koniec dodajemy żelfix i dusimy jeszcze ok 3 min. gorący dżem rozlewamy do słoików i mocno zakręcamy. SMACZNEGO:)
Chcięlibyśmy jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżych dojrzałych owoców, dl...
Odsłon: 4737
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 49
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 45
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13123
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5194
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5048
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam...
Odsłon: 12251
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 49
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 45
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13123
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5194
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5048
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam...
Odsłon: 12251
Składniki
wszystkie owoce umyć, jabłka oraz gruszki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (jeśli są bardzo twarde zetrzeć na tarce o grubych oczkach), brzoskwinie oraz śliwki wydrylować i także pokroić w kostkę
pokrojone owoce przesypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 min aż puszczą sok, następnie stawiamy na gazie i gotujemy aż owoce zmiękną a cukier się rozpuści (jeśli owoce są jeszcze w dużych kawałkach proponuję użyć blendera lub durszlaka do ziemniaków- ja tak robię)
na sam koniec dodajemy żelfix i dusimy jeszcze ok 3 min. gorący dżem rozlewamy do słoików i mocno zakręcamy. SMACZNEGO:)
Przepisy Przetwory
Przetwory
Dżem rabarbarowy
Przetwory
Dżem truskawkowy przepis babci
Przetwory
Dżem z czarnej porzeczki
Przetwory
Kompot z truskawek na zimę
Dżem rabarbarowy
Chcesz wykorzystać rabarbar do stworzenia przetworu, w którym pozostawisz jeg...
Odsłon: 98
Dżem truskawkowy przepis babci
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych przez wszystkich owoców. Dżem tr...
Odsłon: 81