coś słodkiego z ostatnich sezonowych owoców
dżem wieloowocowy
Składniki
- jabłka, 1 kg
- gruszka, 1 kg
- śliwka węgierka, 1 kg
- brzoskwinia, 1 kg
- żelfix do konfitur, 3 szt
- cukier, 1 kg
Składniki
- jabłka, 1 kg
- gruszka, 1 kg
- śliwka węgierka, 1 kg
- brzoskwinia, 1 kg
- żelfix do konfitur, 3 szt
- cukier, 1 kg

Etapy przygotowania
wszystkie owoce umyć, jabłka oraz gruszki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (jeśli są bardzo twarde zetrzeć na tarce o grubych oczkach), brzoskwinie oraz śliwki wydrylować i także pokroić w kostkę
pokrojone owoce przesypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 min aż puszczą sok, następnie stawiamy na gazie i gotujemy aż owoce zmiękną a cukier się rozpuści (jeśli owoce są jeszcze w dużych kawałkach proponuję użyć blendera lub durszlaka do ziemniaków- ja tak robię)
na sam koniec dodajemy żelfix i dusimy jeszcze ok 3 min. gorący dżem rozlewamy do słoików i mocno zakręcamy. SMACZNEGO:)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 87

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16445
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 87

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16445



Składniki
- jabłka, 1 kg
- gruszka, 1 kg
- śliwka węgierka, 1 kg
- brzoskwinia, 1 kg
- żelfix do konfitur, 3 szt
- cukier, 1 kg
wszystkie owoce umyć, jabłka oraz gruszki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (jeśli są bardzo twarde zetrzeć na tarce o grubych oczkach), brzoskwinie oraz śliwki wydrylować i także pokroić w kostkę
pokrojone owoce przesypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 min aż puszczą sok, następnie stawiamy na gazie i gotujemy aż owoce zmiękną a cukier się rozpuści (jeśli owoce są jeszcze w dużych kawałkach proponuję użyć blendera lub durszlaka do ziemniaków- ja tak robię)
na sam koniec dodajemy żelfix i dusimy jeszcze ok 3 min. gorący dżem rozlewamy do słoików i mocno zakręcamy. SMACZNEGO:)