Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem winogronowy jest dość rzadko spotykany, ale niczym nie odstępuje smakiem od najlepszych dżemów. Ma charakterystyczny aromat i słodki smak, dlatego poza deserami, czy smarowidłem na chleb, doskonale sprawdzi się do dań obiadowych. Ponadto winogrona znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, takich jak resweratrol. Dżem winogronowy wymaga nieco więcej pracy, ale uzyskany w efekcie smak jest tego wart! Dżem z tego przepisu wyjdzie w formie galaretki, jeżeli chcesz uzyskać bardziej gęstą konsystencję, dodaj częściowo owoce.
cedzak, duży garnek, słoiki średniej wielkości
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 297
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14639
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1721
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16890
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 297
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14639
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1721
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16890
Składniki
Winogrona umyj i oddziel od gałązek. Do dużego garnka przełóż same kulki winogrona i ugnieć je. Dolej wody (ok. 1,5 szklanki) do winogron i gotuj na małym ogniu. Dodaj w tym czasie, ok. pół szklanki cukru. Możesz dodać opcjonalnie szczyptę kardamonu. Gotuj przez 15-20 minut. Po tym czasie ponownie ugnieć winogrona.
Przygotuj sitko i miskę. Przecedź winogrona, aby pozbyć się pestek i wycisnąć sam sok. Uzyskany sok przelej do garnka i gotuj na małym ogniu. Dodaj pozostały cukier i ponownie zamieszaj. Jeżeli chcesz uzyskać dżem z owocami, dodaj częściowo owoce. Gotuj ok. godziny.
Po godzinie gotowania dżemu dodaj 2 saszetki żelfixu i gotuj do uzyskania żelowej konsystencji.
Wyparz przygotowane słoiki. Na taką ilość powinno wystarczyć ok. 5 średnich słoików. Następnie przelej dżem do słoików i zawekuj. Tak przygotowany słoik odwróć pokrywką w dół.