Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu dżem z agrestu. Do jego przygotowania wystarczą jedynie dwa składniki, agrest oraz coś do posłodzenia. Dżem wychodzi bardzo smaczny, polecam go przygotować.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3061
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3061
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków agrest przekładam do garnka. Następnie rozgniatam go tłuczkiem do ziemniaków, dodaję cukier lub ksylitol, mieszam, stawiam na kuchence i smażę dżem.
Dżem smażę około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia mieszam częściej, dżem jest gęstszy i pryska. W trakcie smażenia, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam. Pod koniec robię test tak zwanego zimnego talerzyka. Na dobrze schłodzony talerzyk, nakładam troszkę dżemu i sprawdzam jaką będzie miał konsystencje po wystudzeniu, jeżeli jest za rzadki to jeszcze przez chwilę smażę.
Gotowy, gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoiczka dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam do góry dnem na ręczniku lub ściereczce i nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to możemy je za pasteryzować. Dżem z agrestu jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa