Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu dżem z agrestu. Do jego przygotowania wystarczą jedynie dwa składniki, agrest oraz coś do posłodzenia. Dżem wychodzi bardzo smaczny, polecam go przygotować.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242889
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 486
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242889
Składniki
Umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków agrest przekładam do garnka. Następnie rozgniatam go tłuczkiem do ziemniaków, dodaję cukier lub ksylitol, mieszam, stawiam na kuchence i smażę dżem.
Dżem smażę około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia mieszam częściej, dżem jest gęstszy i pryska. W trakcie smażenia, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam. Pod koniec robię test tak zwanego zimnego talerzyka. Na dobrze schłodzony talerzyk, nakładam troszkę dżemu i sprawdzam jaką będzie miał konsystencje po wystudzeniu, jeżeli jest za rzadki to jeszcze przez chwilę smażę.
Gotowy, gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoiczka dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam do góry dnem na ręczniku lub ściereczce i nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to możemy je za pasteryzować. Dżem z agrestu jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa