Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu dżem z agrestu. Do jego przygotowania wystarczą jedynie dwa składniki, agrest oraz coś do posłodzenia. Dżem wychodzi bardzo smaczny, polecam go przygotować.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12013
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16632
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5371
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326165
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12013
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16632
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5371
Składniki
Umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków agrest przekładam do garnka. Następnie rozgniatam go tłuczkiem do ziemniaków, dodaję cukier lub ksylitol, mieszam, stawiam na kuchence i smażę dżem.
Dżem smażę około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia mieszam częściej, dżem jest gęstszy i pryska. W trakcie smażenia, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam. Pod koniec robię test tak zwanego zimnego talerzyka. Na dobrze schłodzony talerzyk, nakładam troszkę dżemu i sprawdzam jaką będzie miał konsystencje po wystudzeniu, jeżeli jest za rzadki to jeszcze przez chwilę smażę.
Gotowy, gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoiczka dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam do góry dnem na ręczniku lub ściereczce i nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to możemy je za pasteryzować. Dżem z agrestu jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa