Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest tak dobry, że można jeść go bez przerwy. Dżem z borówki amerykańskiej doskonale sprawdzi się jako dodatek do racuchów, ciast, gofrów, kanapek, czy naleśników. Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2361
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3526
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4313
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74384
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2361
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3526
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4313
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74384
Składniki
Borówki amerykańskie płuczemy, pozbawiamy ogonków, odcedzamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy cukier. Owoce rozgniatamy tłuczkiem lub widelcem. Odstawiamy na około godzinę, żeby borówki puściły sok.
Po godzinie przesypujemy owoce z cukrem do garnka, dodajemy sok z cytryny. Borówki gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie odstawiamy dżem do wystudzenia.
Wystudzony dżem powinien być gęsty. Jeśli po wystudzeniu wydaje nam się za rzadki - powinniśmy dodać więcej soku z cytryny. Wystudzony dżem ponownie podgrzewamy, zagotowany przekładamy do czystych słoików. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Tak przygotowany zachowa świeżość i smak do kilku miesięcy.