Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest tak dobry, że można jeść go bez przerwy. Dżem z borówki amerykańskiej doskonale sprawdzi się jako dodatek do racuchów, ciast, gofrów, kanapek, czy naleśników. Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie!
Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...
Odsłon: 132
Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...
Odsłon: 344
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...
Odsłon: 44835
Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...
Odsłon: 132
Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...
Odsłon: 344
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...
Odsłon: 44835
Składniki
Borówki amerykańskie płuczemy, pozbawiamy ogonków, odcedzamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy cukier. Owoce rozgniatamy tłuczkiem lub widelcem. Odstawiamy na około godzinę, żeby borówki puściły sok.
Po godzinie przesypujemy owoce z cukrem do garnka, dodajemy sok z cytryny. Borówki gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie odstawiamy dżem do wystudzenia.
Wystudzony dżem powinien być gęsty. Jeśli po wystudzeniu wydaje nam się za rzadki - powinniśmy dodać więcej soku z cytryny. Wystudzony dżem ponownie podgrzewamy, zagotowany przekładamy do czystych słoików. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Tak przygotowany zachowa świeżość i smak do kilku miesięcy.