Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 4784
Dodano: 24.09.2017
Odsłon: 2109
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Umyte cukinie obierz – jeśli są duże i nieco starsze, pozbądź się także pestek. Jeśli masz młodziutkie owoce – nawet nie musisz obierać, zwłaszcza, gdy cętki nie będą Ci w dżemie przeszkadzać. W sumie tej gotowej już do dalszej obróbki cukinii musi być 2,5 kilo. Owoce zetrzyj na dużych oczkach tarki albo pokrój inaczej – według własnego uznania. Raczej drobno.
Rozdrobnione cukinie umieść w dużym garnku, posyp solą i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsyp cukier, imbir i kurkumę.
Cytryny umyj, zdejmij z nich tylko żółtą część skórki, którą następnie posiekaj drobniutko. Możesz również zetrzeć skórkę z cytryn na drobnej tarce. Ja musiałam posiekać, bo miałam lekko podwiędnięte owoce i nie dało się ucierać.
Z cytryn wyciśnij też sok i wraz ze skórką wrzuć do garnka z cukinią.
Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, mieszając co jakiś czas. Przykryj i pozostaw do następnego dnia. Stygnąc, zgęstnieje trochę.
Posyp zimną powierzchnię pulpy pektyną, wymieszaj dokładnie i podgrzewaj, mieszając czasem. Jeśli nie masz pektyny, użyj jakiegoś fixu albo galaretek cytrynowych (potrzebne będą 2 standardowe opakowania galaretki).
Gotuj przez około 15 minut, gorący dżem z cukinii przekładaj do wyparzonych słoików. Natychmiast zakręcaj, stawiaj na desce dnem do góry, a po pół godzinie postaw “normalnie”. Przykryj kocykiem bądź grubszym ręcznikiem, niech pod przykryciem powoli stygną. Jeśli masz obawy co do takiego zabezpieczenia dżemu – możesz go krótko zapasteryzować.
Cytrynowy dżem z cukinii gotowy. Tego lata w ogrodzie mamy tak mało owoców, że cukinie ratują sytuację – bo jak to tak – lato, a ja mam nie zrobić żadnego dżemu na zimę? No to zrobiłam, jest zaskakująco smaczny!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

terwol 02 października 2017Zgłoś do usunięcia
genialne!1 Kto głosował? | Odpowiedz