Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3606

Dodano:

Odsłon: 1849

Jak już atakuje nas urodzaj (czytaj: nadmiar), to robię nie tylko keczup i wiele innych cudów, ale i dżem z cukinii. Bo kto zdecydował, że dżem można zrobić tylko z owoców? A nie z warzyw? Hiszpanie robią ponoć dżem z marchewki, przez co Unia Europejska uznała marchew za owoc. A tymczasem cukinia, będąc warzywem, nawet nie musi udawać owocu. Bo cukinia botanicznie rzecz biorąc owocem jest. Co więc może nas powstrzymać przed zrobieniem dżemu z cukinii? Chyba tylko niedostatek wyobraźni…

Składniki

  • 2,5 kg cukinii bez skórki i gniazd nasiennych, jeśli są duże (zostawiłam większość warzyw ze skórką dla żywszego koloru, bo miał
  • 2 duże niewoskowane cytryny – starta skórka i sok (można dodać więcej)
  • 0,5 kg brązowego cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki pektyny jabłkowej (ok.30 g)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte cukinie obierz – jeśli są duże i nieco starsze, pozbądź się także pestek. Jeśli masz młodziutkie owoce – nawet nie musisz obierać, zwłaszcza, gdy cętki nie będą Ci w dżemie przeszkadzać. W sumie tej gotowej już do dalszej obróbki cukinii musi być 2,5 kilo. Owoce zetrzyj na dużych oczkach tarki albo pokrój inaczej – według własnego uznania. Raczej drobno.

  2. Rozdrobnione cukinie umieść w dużym garnku, posyp solą i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsyp cukier, imbir i kurkumę.

  3. Cytryny umyj, zdejmij z nich tylko żółtą część skórki, którą następnie posiekaj drobniutko. Możesz również zetrzeć skórkę z cytryn na drobnej tarce. Ja musiałam posiekać, bo miałam lekko podwiędnięte owoce i nie dało się ucierać.

  4. Z cytryn wyciśnij też sok i wraz ze skórką wrzuć do garnka z cukinią.

  5. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, mieszając co jakiś czas. Przykryj i pozostaw do następnego dnia. Stygnąc, zgęstnieje trochę.

  6. Posyp zimną powierzchnię pulpy pektyną, wymieszaj dokładnie i podgrzewaj, mieszając czasem. Jeśli nie masz pektyny, użyj jakiegoś fixu albo galaretek cytrynowych (potrzebne będą 2 standardowe opakowania galaretki).

  7. Gotuj przez około 15 minut, gorący dżem z cukinii przekładaj do wyparzonych słoików. Natychmiast zakręcaj, stawiaj na desce dnem do góry, a po pół godzinie postaw “normalnie”. Przykryj kocykiem bądź grubszym ręcznikiem, niech pod przykryciem powoli stygną. Jeśli masz obawy co do takiego zabezpieczenia dżemu – możesz go krótko zapasteryzować.

  8. Cytrynowy dżem z cukinii gotowy. Tego lata w ogrodzie mamy tak mało owoców, że cukinie ratują sytuację – bo jak to tak – lato, a ja mam nie zrobić żadnego dżemu na zimę? No to zrobiłam, jest zaskakująco smaczny!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń