Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z czarnej porzeczki bez pestek to świetny dodatek do ciast, naleśników czy pancakes. Owoce te są bogatym źródłem naturalnych pektyn, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawania do nich niczego więcej prócz wody i cukru. By pozbyć się niezbyt lubianych – zwłaszcza przez dzieci – pestek, wystarczy masę owocową przetrzeć przez sito. Choć jest to nieco czaso- i pracochłonne, warto! Dżem zawiera całą gamą witamin i minerałów, a dodatkowo wspaniale smakuje.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5270
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29595
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 206
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19191
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 916
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5270
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29595
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 206
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19191
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 916
Składniki
W lodówce umieść 3 małe talerzyki do późniejszej próby punktu tężenia.
Czarną porzeczkę umyj i oczyść z szypułek. Umieść ją w dużym garnku i dodaj wodę. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.
Przetrzyj masę przez gęste sito, mocno dociskając łyżką. Dzięki temu przeciśniesz miąższ, a wszystkie pestki pozostaną na sitku. Te drugie możesz później wyrzucić.
Do przecedzonego miąższu i soku dodaj cukier. Delikatnie podgrzewaj całość do rozpuszczenia kryształków. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 minut i zdejmij garnek z ognia.
Niewielką ilość dżemu rozsmaruj na jednym z chłodnych talerzyków. Poczekaj 1-2 minuty. Po tym czasie delikatnie sprawdź, czy został osiągnięty punkt tężenia. Na powierzchni dżemu powinna pojawić się marszcząca się po dotyku skórka. Jeśli tak się nie dzieje, gotuj dżem przez kolejne 3-5 minut i sprawdź ponownie.
Kiedy dżem z czarnej porzeczki bez pestek będzie już gotowy, przenieś go do wysterylizowanych słoików. Mocno je zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 st. Celsjusza. Pasteryzuj przez ok. 15 minut.
Po tym czasie słoiki wyjmij i odstaw na blat do góry dnem. Całkowicie ostudź. Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.